Първият здравословен алкохол вече е факт! Няма да повярваш от какво го правят

Здравословен алкохол

Изобретиха първата в света наистина здравословна алкохолна напитка, използвайки за целта тофу. Творението е на учени от Националния университет в Сингапур, които се похвалиха за пробива.

При приготвянето на соевото сирене се изхвърлят големи количества суроватка. Колкото и безвредно да звучи и да изглежда като безопасен страничен продукт, когато се изхвърля като нетретиран отпадък, суроватката всъщност допринася за замърсяването на околната среда и изчерпването на кислорода във водните пътища.

За да избегнат това, сингапурските учени се наели да измислят приложение на този вторичен продукт. След няколкомесечни изследвания те установили, че най-доброто приложение на суроватката от тофу е тя да бъде превърната в съвсем нов вид алкохол.

Новото питие има вкус, наподобяващ вино. Създателите ѝ са доцент Лиу Шао Куан и помощник-докторантът Чуа Джиан Йонг. Отнело им три месеца, за да създадат напитката, като използвали дълъг ферментационен процес, за да превърнат жълтеникавата течност в лека винена омая.

Тофу

При процеса за създаване на питието към суроватката се добавят захар, фолиева киселина и мая, след което се оставя да ферментира. Опиталите я казват, че тя е сладка с плодов аромат и алкохолно съдържание от осем процента.

Освен страхотния вкус и опияняващите свойства новото питие има някои неподозирани ползи за здравето. Тофуто се произвежда от соя и съдържа в себе си високи нива на соеви хранителни вещества, а самата суроватка има впечатляващи нива на калций. Това са все неща, необходими за организма.

Суроватка

В резултат на това новата напитка осигурява изключителни ползи за здравето като здравина на костите, укрепване на сърцето и предотвратяването на рака, казва доцент Лиу Шао Куан.

Понастоящем напитката има срок на годност от около четири месеца, но ученият и екипът му работят за увеличаване на този срок без използването на обичайните консерванти като серен диоксид.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати