Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Скъп спомен мой! Не облизвайте суровото тесто за сладкиши от купата

Скъп спомен мой! Не облизвайте суровото тесто за сладкиши от купата

Това може би е скъп семеен спомен за уют и отминалото детство – майка ви прави в почивните дни вкусни сладки или сладкиш и след като го постави във фурната да се пече, вие бързате да оближете суровото и много вкусно тесто, останало по купата, в която сте готвили.

Сигурно и сега, когато вече сте пораснали, още го правите. Това обаче е опасно. Суровото тесто за сладки може да съдържа някои много гадни бактерии и дори да доведе до инфекции от ешерихия коли.

Новото проучване разследва 56 такива случая на определен тип инфекция, свързана с тези бактерии, случили се в САЩ в периода декември 2015 – ноември 2016 година, определяйки, че общата връзка между тях е консумирането на сурово тесто за сладки.

За щастие, никой не е починал от инцидентите, но екипът от изследователи казва в доклада си, че суровото тесто е идеална среда за местообитание на опасните бактерии. Това го прави по-вредно, отколкото някога сме предполагали.

Ние не се опитваме да съсипем празниците на хората, но искаме те да са наясно с рисковете. Трябва да знаят, че дори и сухото брашно е идеална среда за живот на бактериите, казва авторът на изследването Самюъл Дж. Кроу от Центъра за контрол на заболяванията пред Ню Йорк Таймс.

Изследването на учените довело до конфискация на близо 650 тона брашно от американския пазар в началото на 2017-та година. Освен ешерихия коли в пакетите с брашно, продавани в магазинната мрежа, те открили и салмонела, както и различни други болестотворни микроорганизми.

Конкретно видът на бактериите от ешерихия коли, идентифицирани от изследователите, обикновено се крие в места като месо от хамбургер и листни зеленчуци, така че учените се изненадали да ги намерят в храна, която е толкова суха.

Високата и постоянна топлина за готвене убива патогените, казва Нийл. Но съветва хората да избягват дегустацията на тестото за сладките и да мият ръцете си в топла сапунена вода след обработка на брашното.

Позволяването на децата да опитват сурово тесто или да си играят с брашното обаче е опасно според експерта и трябва да се избягва на всяка цена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати