Може да отслабнеш, дори и да хапваш мазно! Ето как

Затлъстяване

Има метод, с който да предотвратите натрупването на излишни килограми, дори и ако обичате мазната храна, съобщиха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Техниката за отслабване се основава на открити метаболитни пътища, които могат да се активират с помощта на антибиотик.

В експериментите си учените са използвали генномодифицирани мишки със свръхекспресия на гените Hedgehog (Hh). Тези гени участват в поддържането и развитието на хомеостазата на различни тъкани, включително на образуваните от мастни клетки (адипоцити).

Резултатите от експерименти с плодови мушици показаха, че активирането на гените Hh потиска растежа на адипоцитите.

Гризачите били модифицирани, поглъщайки от антиобиотика, веднага щом се появят на бял свят. А доксицилинът активирал гените Hh. След което мишките започнали да приемат храна с високо съдържание на мастни киселини.

Наднормено тегло

По средата на опитите едната група престанала да пие антибиотика, а другата продължила. Осем седмици след началото на експеримента е установено, че мастните натрупвания при мишките под въздействие на доксициклин са много по-малко в сравнение с гризачите от другата група.

Отчетено е намаляване както на бялата, така и на кафявата мазнина в телата им. От молекулярния анализ станало ясно, че растежът на адипоцитите също е намалял, с което е намалял и рискът от развитие на захарен диабет.

Антибиотици

За учените опитът им показва как в бъдеще фармацевтичните средства могат да се използват при борбата с наднормено тегло, така че и хората, които са застрашени от затлъстяване, да са по-спокойни за здравето си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
fnif
fnif
22.02.2019 01:18
Пълни глупости! Затлъстяването става не от ядене на мазно, а от ядене на сладки и тестени изделия!!
Колкото до диабета - той е автоимунно заболяване.
0
0