Революционно! Пловдивчанин създаде два нови вида хляб

Революционно! Пловдивчанин създаде два нови вида хляб

Майстор-пекар от Пловдив е създал и патентовал два изцяло нови вида български хляб, които са посветени на града под тепетата. За омесването им е използван специален микс от брашно.

Двата нови вида български хляб носят древни имена на Пловдив, а създателят им – Георги Лефтеров е кандидатствал за европейски патент на рецептите за произведените от него тестени изделия.

Идеята му е да се защити географското наименование на изделията, така че те да се произвеждат само в Пловдив.

Единият хляб е тъмен и е направен от 5 вида брашно – от лимец, ечемик, просо, ръж и пшеничено пълнозърнесто брашно. Белият хляб е направен от пшеница, която вирее само на Балканския полуостров, споделя Лефтеров пред Българската национална телевизия.

Тъмният хляб е наречен Пулпудева, а белият – Евмолпия или Евмолпийски, с което отдава почит на Пловдив.

Революционно! Пловдивчанин създаде два нови вида хляб

Закваската за пълнозърнестия хляб е от ферментирал мед, а за белия са използвани стафиди. Дългото втасване е от значение за специфичния вкус, споделя още хлебаря.

В новите видове български хляб е вложена и доза символика. Белият Евмолпия е нарязн по интересен начин, така че да напомня за камъните, върху които е построен град Пловдив.

Пълнозърнестият хляб е наречен още усмихнат, защото със 7-те си странични разреза пресъздава хълмовете на Пловдив.

Двата вида занаятчийски хляб ще бъдат официално представени на Фестивала на хляба, който ще се проведе следващата година в Пловдив.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати