Изхвърлената у нас храна e равна на милиарди порции топла вечеря

Изхвърлената у нас храна e равна на милиарди порции топла вечеря

Общото количество на изхвърлената у нас храна, годна за консумация, би стигнало за приготвянето на 2 милиарда порции топла вечеря, ако продуктите бяха дарени, уведомява Дарик радио.

Близо 670 000 тона годна за консумация храна изхвърлят българите всяка година, като най-голямо е количеството по празниците. Тенденциозно нашенците купуват повече хранителни продукти, отколкото реално изяждат.

Дарителите все още са малко въпреки законодателните промени, които вече са в сила. Правителството отмени плащането на ДДС за дарените хранителни продукти, които ще са от полза за нуждаещите се.

Всяка година от Българската дарителна банка спасяват близо 300 000 тона храна, но изхвърлените стоки продължават да са повече от дарените. В същото време за всяко трето дете у нас и всеки втори възрастен няма хляб.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващия път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Изхвърлената у нас храна e равна на милиарди порции топла вечеря

Българските домакинства средно изхвърлят 43% от храната, която купуват. В това отношение страната ни не прави изключение от Европейския съюз, които изхвърлят същото количество храна, а тя може да бъде дарена на 1 милиард гладуващи по света.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати