Науката препоръчва! Пийте алкохол срещу грип и вируси

Науката препоръчва! Пийте алкохол срещу грип и вируси

По чашка спиртна напитка на ден може да ви предпази от грип и върлуващите през зимата вируси. Това бе потвърдено от група британски учени, които доказаха ползата от консумацията на алкохол с мярка.

Техните експерименти са доказали, че алкохолните напитки имат способността да разграждат обвивката на вирусните клетки и по този начин да намаляват разпространението ѝ в тялото.

Специалистите препоръчват до 6 часа, след като се почувствате неразположени, да изпиете чаша спиртна напитка. По този начин ще облекчите инфекцията.

Не бива обаче да прекалявате, защото алкохол в големи количества потиска имунната система и прави организма ни по-податлив на вируси. Когато сте болни и пиете повече, тялото ви ще се справи по-трудно с грипната инфекция.

Науката препоръчва! Пийте алкохол срещу грип и вируси

Епидемиологът професор Богдан Петрунов уточнява пред агенция Фокус, че е полезно за здравето да изпиете една чаша греяна ракия или греяно вино с малко черен пипер и бахар, щом не се чувствате добре.

Тези напитки имат затоплящо действие или както медицината го нарича - ревулзивно действие. Разширяват кръвоносните съдове, подобряват циркулацията на кръвта и стимулират борбата срещу вирусите.

Но ако вместо една изпиете 3 чаши, ефектът ще е негативен и ще изострите симптомите на болестта.

Чесънът също е сред естествените антибиотици, които може да приемате, ако сте болни. Той отделя фитонциди, които потискат развитието на бактерии и вируси и по този начин лекува грипа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати