Символите на храните за китайската Нова година

1 от 7 Снимки

Предвид важността на храната в китайската култура, не е изненадващо, че някои ястия играят важна роля в честването на Китайската Нова година. Късметлийските храни се сервират през двуседмичното китайско новогодишно празнуване.

Какво дава на определена храна символично значение?

Понякога се основава на външен вид. Например сервирането на цяло пиле по време на сезона на Китайската Нова Година символизира семейната връзка. А юфката пък представлява дълъг живот (едно старо суеверие казва, че е лош късмет да ги отрежете). От предястия, до десерти тези рецепти се отличават с храни, които се смятат за късметлийски в китайската култура.

Те са особено популярни по време на сезона на Китайската Нова Година, но можете да се насладите на тях през цялата година! Патицата символизира вярност в китайската култура. Патицата по пекински има дълга история и може да се намери в императорското меню на династията Минг. До средата на 20-и век тя се превръща в национален символ на Китай. Известна е с тънката си хрупкава кожа и крехко месо.

Свинското в сладко-кисел сос е популярно ястие сред семействата, които се надяват на много внуци, тъй като думата кисело звучи като думата за внук.

Тортите имат специално място в честването на Китайската Нова Година. Сладостта им символизира богат и сладък живот, докато слоевете символизират покачващото се изобилие за следващата година. Кръглата форма означава обединяване на семейството.

На китайски думата риба звучи като излишък. Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако успеят да спасят нещо в края на годината, те могат да спечелят повече през следващата.

Някои определени плодове се консумират по време на Китайската Нова година - мандарини, портокали и помело. Те се избират, тъй като са кръгли и златисти на цвят и символизират пълнота и богатство.

Има много символични ястия, които се сервират по време на Китайската Нова година. Всяко отделно ястие се опиянява в традицията и е омоним за специално желание за предстоящата година, като например да има много забавления или да направи много пари.

Храната е крайъгълният камък на тези тържества и тук изброихме основните ястия, които ги съпътстват.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати