Черен чесън е новият хит в кулинарията

Чесън

Черен чесън? Да, правилно прочетохте. Черният чесън е най-новият хит в арсенала на професионалните готвачи по света.

Върху създаването на черния чесън работи неговият създател Скот Тим от Южна Корея от 2004 година, когато започва своите експерименти. Идеята му била да създаде ферментирал чесън като суперхрана. Сега новият продукт е с много висока концентрация на ефективни срещу множество болести антиоксиданти.

Преди две години Скот Ким регистрира своя компания Black Garlic Inc. Засега тя е единственият производител и доставчик на черен чесън. Създателят му го отглежда само на остров Йежу в Южна Корея. В бизнес-плановете на Ким е да стартира отглеждането на черен чесън и в Калифорния.

Как всъщност се получава черният чесън? Обикновен чесът трябва да престои в продължение на месец на висока температура. При такива условия обвивката е същата, както на нормалния чесън, но веднъж обелен, продуктът става мастилено черен и леко жилав.

Според световноизвестни кулинари черният чесън е по-добър от белия. Притежава същия вкус, леко сладникав и с мека и по-жилава текстура.

Брус Хил, шеф и собственик на ресторант Бикс в Сан Франциско, е първият американски готвач, който се престраши да започне да готви с черен чесън.

Последват го и други готвачи по цял свят. "Страшно много ми харесва вкусът на този чесън. В момента разработвам нова рецепта с него - сладък хляб с черен чесън", казва Клауд Боси, готвач от Лондон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати