Ето как да направим съвършения безмесен бургер

Веган бургер
Снимка: instagram

С разпространението на вегетарианството бургерите без месо взеха да набират все по-голяма популярност. Вече можете да откриете подобни вегетариански сандвичи в заведенията за бързо хранене, но бихте могли да си ги приготвите и у дома, водейки се единствено от собствените си предпочитания.

Главна в роля при вегетарианските бургери (също като при месните) заема кюфтето. Него можете да направите от картофи, нахут, леща, грах, цвекло или други зеленчуци.

С подходящи подправки като куркума, кимион, черен пипер, чубрица, лук, чесън ще му придадете ухание, присъщо и на класическото кюфте. Така че вкусът няма да се различава особено.

Другият важен момент е изборът на хлебче. Ако не ви се губи време да тепърва да изпичате такова, спокойно можете да използвате и от най-обикновените питки, които ще ви предложат в хранителните вериги или пекарните.

Сосът към бургера също е от значение. Освен добре познатия кетчуп можете да използвате горчица, вегетарианска майонеза или някой по-нетрадиционен сос от тайландската кухня например.

За гарниране на вече завършения сандвич пък чудесна работа ще ви свършат добрите стари пържени картофки.

След като уточнихме кои са ключовите моменти в приготвянето на съвършения вегетариански бургер, искаме да споделим с вас и една зашеметяваща рецепта, вдъхновена от темата. Тя е лесна за изпълнение и е подходяща дори за начинаещи кулинари.

Вегетариански бургер

Вегетариански бургери

Необходими продукти: 4 малки питки, 1 консерва сварен нахут, 1 консерва сварена леща, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, брашно, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. черен пипер, сол, зехтин, 1 лимон, зелена салата

Начин на приготвяне: Нахута и лещата пасирайте до получаване на пюре. Към тях добавете скълцаните на ситно чесън и лук, струйка зехтин, сока на лимона и другите подправки.

Сложете около 3-4 с.л. брашно, колкото да сгъстите сместа, и да можете да моделирате кюфтенца от нея. Разбъркайте добре. С помощта на лъжица направете сплескани топчета и ги поставете върху хартия за печене в тава.

Печете в загрята фурна около 10-15 минути на 200 градуса. След като кюфтенцата потъмнеят, ги извадете да се охладят. След 20 минути вече можете да ги отстраните от хартията.

Преминете към питките, като ги разполовите и запечете леко на сух тиган. Гарнирайте с приготвените кюфтенца, зелена салата и сос по избор.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати