Как да съхраняваме и консервираме кюфтета?

Как да съхраняваме и консервираме кюфтета?

За да се постигне максимален срок на годност на сготвените кюфтета, за безопасност и качество, изстиналите кюфтета се охлаждат в плитки, херметически затворени контейнери или плътно се обвиват с алуминиево фолио или пластмасова обвивка.

Не бива да държите кюфтетата, изложени на въздуха. Увивайки и изолирайки ги, ще ги защитите от попиване на нежелани миризми и изсъхване. Опакованите продукти се запазват по-дълго.

Правилно съхраняваните приготвени кюфтенца ще издържат от 3 до 4 дни в хладилника. За по-нататъшно удължаване на срока на годност на сготвените кюфтета, замразявайте ги. Замразяват се в покрити херметически затворени контейнери или се обвиват плътно с алуминиево фолио и се поставят във фризера.

Правилно съхранени, те ще поддържат добро качество от 3 до 4 месеца. Бактерите в храните растат бързо при по-топла среда, затова, ако кюфтетата ви са седяли повече от два часа на топло, не е желателно да се замразяват.

Когато слагате кюфтета във фризера, винаги ги изолирайте с фолио или друг материал, защото ледът ще измуче месния сок и те ще изгубят цвета и хранителността си. Може да добавите етикет, на който напишете датата за замразяване, така ще може да следите годността на вашите кюфтета.

Ако сте приготвили по-голямо количество кюфтета за замразяване, разделете ги в найлонови торби по 400-500 г във всяка. Това е средното количество, което обикновено се използва при готвене на ястие. Така няма да е нужно да размразявате цялото парче, за да отрежете част от него.

Как да съхраняваме и консервираме кюфтета?

Размразените кюфтета трябва веднага да се сготвят. Ако имат кисел вкус, лоша миризма или кашкава текстура, ги изхвърлете.

Друг вариант за удължаване срока на сготвените кюфтета е консервирането им. В буркани се редят плътно и се затварят много добре. Към кюфтетата може да добавите и сос - например доматен. При стерилизирането на консерви със кюфтета бурканите се варят не по-малко от 3 часа.

Желателно е след това бурканите да бъдат съхранявани в хладилника, независимо че са стерилизирани. Ако ги консервирате есенно или зимно време, може да ги оставите и в мазето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати