Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Скритото вълшебство на захарта! Помисли пак дали е толкова вредна

Скритото вълшебство на захарта! Помисли пак дали е толкова вредна

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28320
Видове захар

За никого не е тайна, че захарта е враг номер едно, що се отнася до хранителните продукти. Поне така смятат повечето хора. Защото захарта е въглехидрат, предразполага към пълнеене и здравословни проблеми.

Хилядите изкуствени подсладители пък също се причисляват към общата ни представа за захарта - вредна и опасна. Само че има една разлика - подсладителите НЕ са захари, най-малкото защото имат различен химичен строеж от природните захари, поради което се превръщат в нискокалорични заместители, но много по-вредни.

Захарта, която използваме за кексове и сладкиши, за подслаждане на кафета и напитки, за направата на шоколад и глазури, е именно тази съставка, която ги прави уникални. Захарта помага на човешкия организъм за освобождаването на ендорфин - хормонът на щастието, който е един от най-важните в човешкото тяло. Захарта дава енергия, която помага на организма да се пребори с антителата.

Замислете се - когато децата ни ядат шоколад, неимоверно те стават по-щури и една идея по-весели. Разбира се, полезното действие на захарта се отнася за случаите, в които тя се консумира в умерени количества - за жените около 40 грама, за мъжете около 50 дневно.

Също така захарта е изключително полезна от малко по-здравословна гледна точка, колкото и несъвместими да са понятията сладко-полезно. Захарта подпомага процеса на кръвообращението, което означава, че повишава кръвното налягане, защото системата на високото налягане се състои от артериите на големия кръг на кръвообращението.

Затова при обезводняване, загуба на кръв, забавяне на сърдечната честота (брадикардия - по-малко от 60 удара в минута на сърцето) или всякакви други форми и симптоми на ниско кръвно се препоръчва консумирането на храни, в които се съдържа захар, най-често шоколад.

При всички положения едно е ясно - не захарта, а изкуствените ѝ заместители и подсладители са тези, които са вредни, и заради които се слага знак за равенство между тях и първата посочена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати