Ето защо трябва да намалим хляба

1 от 3 Снимки

1. Брашното


Истината е, че в хляба, който се продава в магазинната мрежа, брашно почти няма. А това, което се използва за направата му, е некачествено, съдържащо повече люспи, отколкото истински семена и глутен. Това обяснява, от една страна, ниската цена на хляба, от друга – неговото ниско тегло, и масовото затлъстяване у хората.

Хлябът, направен от истинско брашно, е тежък и плътен, а ако е ръчен – има неправилна форма. За никого почти не е тайна и това, че за да изглежда ръжен или пълнозърнест хляба, в него се слагат много оцветители, дори кафе. Истинският ръжен хляб няма кисел вкус, а цената му е значително по-висока, защото е направен от качествени и скъпи суровини.

Хлябът е неизмена част от нашата трапеза. Бял, заводски, ръжен, със семена или без - по щандовете в магазините можете да намерите изобилие от видове хляб. Но дали е полезен за нашето и здраве и какви са хранителните стойности на хляба, който се предлага в търговската мрежа у нас?

Най-често хората избягват да ядат хляб, защото той не се включва в тяхната диета за отслабване. Или пък за собствено успокоение избират да си купят ръжен или черен- или хляб от лимец, вярвайки че се хранят здравословно.

Хлябът може да бъде незаменим източник на полезни вещества и фибри, стига да е направен от качествено брашно и добавки. Истината обаче е, че много често той няма почти никаква хранителна стойност е по-добре да го избягваме не само заради диетата, но и за да опазим здравето си.

Казват, че за да запази здравословно теглото си, човек не бива да яде хляб. Да, ако той съдържа химични добавки и изкуствени набухватели, е напълно възможно да влоши нашето здравословно състояние. Но ако е приготвен от брашно от истинско зърно и квас, е много полезен за правилното функциониране на храносмилателната система и метаболизма ни.

Хлябът, който се предлага на пазара, е с доста примамлив търговски вид, мек, с хрупкава коричка, ароматен, но истината е, че някои от съставките му са опасни за нашето здраве. Набухватели, оцветители, подобрители, емулгатори, глутен - използването на тези „подобрители“ за съжаление е легално и абсолютно законно. Вижте 3 любопитни факта за хляба, който ядем, в галерията горе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати