Важни принципи на природосъобразното хранене

Важни принципи на природосъобразното хранене

Важни принципи на природосъобразното хранене
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Природосъобразното хранене на човека предвижда умереност и употреба предимно на храна, която да не е подложена на термична обработка и рафиниране. Биологичното, пълноценно хранене е доказан важен фактор за дълголетие, дори и да е в малко количество. Преяждането, от друга страна, е една от главните причини за болестите на съвременния човек. Излишната храна (особено белтъчната) действа като отрова. Тя предизвиква асимилация на хранителните вещества и загниването им в дебелото черво, което води до отравяне на целия организъм.

Важно условие, което обуславя правилното отделяне на храносмилателни ензими, е да се установят точни часове на хранене. Необходимо е също така да се дъвче бавно - всеки залък по 20-30 пъти. По този начин се ослюнчва добре, лесно се смила и дава усещане за ситост.

Храненето трябва да става в приятна и спокойна обстановка, без нервност и припряност. Не е препоръчително храненето в междинните часове - тогава е добре да се пият сокове, билкови чайове, минерална или обикновена вода.

Човек не бива да пристъпва към ядене, когато не е гладен, защото това също не е полезно за организма.

Когато ставаме от масата, трябва да сме мъничко гладни. Храносмилането протича нормално, когато стомахът е запълнен 1/2 част с храна, 1/4 част с течност и 1/4 част с въздух. Когато поемаме месо например се отнемат 70% от наличните енергии на организма.

И нека пак да подчертаем, че менюто, което имаме, трябва да е здравословно. Максимално запазване на полезността на нашата храна при кулинарната преработката дава задушаването на тих огън с малко вода и мазнина. Готвене на пара също е добър вариант. Запръжките на силен огън не са препоръчителни, но ако се налага, да се добавя и вода към мазнината.

Важни принципи на природосъобразното хранене

Пълноценни са храни, които съдържат всички хранителни вещества така, както са дадени от природата - нито рафинирани, нито обогатени. Добри пример за това са: хляб, направен от брашно с триците, картофи, варени с люспите, кафяв (небелен) ориз, кафява тръстикова захар. Всъщност бялата захар и бялото брашно са главните причинители за влошаването на здравето на цивилизованите народи.

За да бъде човек здрав, необходимо е да консумира естествени въглехидрати и по-малко животински белтъци. Под естествени въглехидрати се разбира сурови плодове, зеленчуци и непреработени семена (даже такива с кълнове).

Препоръчително е като отправна база за правилен хранителен режим да се съобразим със следната дажба за деня: 1/4 сурови плодове, 1/4 сурови зеленчуци, 1/4 топлинно обработени зеленчуци като леща, боб, картофи, 1/10 въглехидрати като мед и черен хляб, 1/10 белтъчини и 1/20 остава на мазнините, растителни и масло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати