Студената храна е вредна за стомаха

Обяд
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Ако често усещате дискомфорт, след като сте приключили обяда или вечерята си, напарвете анализ на това, което сте консумирали. Това съветват диетолози от Тоскана, които са на мнение, че всички проблеми идват от студената храна.

Топлата храна се смила в стомаха в продължение на два-три часа. Тогава се получава пълно разграждане на едрите белтъчни молекули, които се превръщат в ценни за тялото ни аминокиселини.

Сладолед

Студената храна успява да напусне стомаха ни доста по-бързо, отколкото топлата. По този начин тя изобщо не успява да се смели добре от стомаха и не се стига до образуване на аминокиселини.

Недостатъчно смлените белтъчини, които попадат в тънките черва, не могат да се всмучат. А именно в тънките черва се осъществява процесът на всмукване на храната и извличането на полезните вещества.

Освен това се получават допълнителни неприятни ефекти. На мястото, където трябва да „работят” бактериите, които отговарят само за разграждането на въглехидратите, започват да се множат бактерии, които „живеят” от месо и други животински белтъчини.

Още преди век учени са открили зависимост между температурата на приеманата храна и времето й за преработка. Оттам могат да произлязат редица стомашно-чревни проблеми.

Студена храна

Според диетолозите няма нищо лошо, ако от време на време човек се поглези със сладолед или друг вид студен десерт. Или пък ако хапне добре охладен ордьовър, съдържащ вкусно тънко нарязано филе.

Но ако постоянно се храните на принципа на бързото хранене, в което сандвичи и кюфтета се прокарват с помощта на ледено студени газирани напитки и сокове, това може да доведе до сериозни проблеми.

Дискомфортът в стомаха ви е стопроцентово гарантиран. Макар че вие ще търсите причината в нещо друго и няма да искате да повярвате, че това се дължи на студа, който сте вкарали в стомаха си.

Освен всичко друго ще ви обземе вълчи глад точно след два часа. Причината е в това, че организмът не е получил необходимото количество ценни белтъчини и бързо се нуждае от тях.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати