Картофи и марули - вкусен лечител за стотинки!

Картофи и марули

Лечебни средства човек може да открие не само в аптеките. Те растат по градините и лехите и едни от тях са любимите ни картофи и марули. Техните лечебни свойства са извести отдавна. Те могат да лекуват и помагат да се възстановяваме.

Марулите и картофите са не само ценна храна, но са и превантивно лечебно средство. Човек може да яде от тях, докато се засити, без да се съобразява с неблагоприятни странични ефекти. Те обезпечават организма с палитра от витамини, минерали, микроелементи и вторични растителни вещества. Тези им качества ги превръщат в дневна порция медицина.

Вкусните зеленчуци могат да се приложат както вътрешно, така и външно. В една обикновена маруля се съдържат много повече полезни вещества, отколкото може да предположите. Благодарение на мастноразтворимия млечен сок листата на марулята могат да се ползват при нарушения на съня.

Картофена салата

Лактукариумът притежава успокояващ ефект директно върху вегетативната нервна система и смекчава състоянията на възбуда и стрес. Това свойство води до по-лесно заспиване и спокоен сън. Вместо да пиете хапче, си направите една салата от пресни листа маруля със зехтин, сол и лимон. Изяжте салатата и спете спокойно.

Маруля

Картофите са неправилно набедени че качват килограми. Малко хора знаят, че имат лечебно действие. Доставят лесно смилаеми въглехидрати, които не обременяват организма. Нарязани на кръгчета или настъргани, те даряват много влага на кожата и така изглаждат бръчките.

Пресен сок от картофи стимулира бързо оздравяване при слънчево изгаряне или друг вид изгаряне на кожата. При стомашно-чревни проблеми картофеното пюре оказва противовъзпалително и потискащо секрецията действие на стомашния сок.

Сок от картофи

Картофената супа притежава възстановяващ лечебен ефект при стомашно чревно разстройство. При болки в гърлото, упорита кашлица, акне помага налагането на топъл компрес със смачкани варени картофи.

Яжте зеленчуци и бъдете здрави!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати