Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Киноа за закуска за вегетарианци и вегани

Киноа за закуска за вегетарианци и вегани

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Киноата е чудесен избор за закуска за вегетарианци, вегани или за всеки, който просто иска да яде здравословна закуска без холестерол. Всички рецепти за закуска с киноа са вегетариански, повечето от тях са и почти вегански и не съдържат глутен, тъй като киноата е безглутенова храна.

Ако не сте сигурни как ще се чувствате от тази храна, опитайте да използвате комбинация с овесени ядки.

1. Каша от киноа с ягоди

Тази здравословна веганска закуска е само един от многото чудесни начини да се насладите на киноата. Може да експериментирате в нея, като я пригодите за вашия вкус.

Необходими продукти: 1 чаша киноа, 2 чаши соево мляко (може да сложите и бадемово или всяко друго, което обичате), 1 супена лъжица кафява захар (или агаве сироп), канела и ванилия на вкус, ягоди, малини или боровинки

Незадължителни продукти: ядки по избор (например лешници), ленено или кокосово масло

Начин на приготвяне: Комбинирайте киноата заедно с предпочитаното мляко и ги варете за около 10 минути. Добавете кафявата захар и подправките и загрейте още 5-6 минути, докато киноата омекне. Разбъркайте с нарязани ягоди и ядки по желание и се насладете на тази невероятно вкусна и полезна закуска.

2. Веганска шоколадово-бананова закуска с киноа и соево мляко

Тази рецепта е здравословна комбинация от протеини, фибри и плодове, допълнена от невероятния вкус на шоколада.

Необходими продукти: 1/2 чаша киноа, 1 чаша вода, 2/3 чаша соево мляко, 1 супена лъжица какао, 1 супена лъжица кленов сироп (или друг подсладител: опитайте агаве нектар), 1 нарязан или пюриран банан

Начин на приготвяне:Загрейте за около 5 минути киноата и водата. След това добавете соевото мляко, разбъркайте, намалете котлона на средна степен и оставете 5-7 минути, докато течността се абсорбира и киноата омекне. Може да се наложи да долеете мляко или вода. След като киноата е готова, изсипете в чиния и разбъркайте с какаото, кленовия сироп и банана. Ще обогатите вкуса на тази рецепта, ако добавите ядки, още плодове по ваш вкус или дори фъстъчено масло. Всичко зависи от вашите предпочитания и фантазия.

3. Мъфини с киноа, яйца и спанак

Тази рецепта е перфектната закуска за вегетарианци и любители на вегетарианската и здравословна кухня.

Необходими продукти: 1 чаша киноа, 2 чаши вода (или зеленчуков бульон), 1 чаша спанак, 1/2 глава нарязан лук, 2 яйца, 1/4 настъргано сирене, 1/2 чаена лъжица риган, мащерка и сол, 1/2 чаена лъжица чесън на прах

Начин на приготвяне:

Сложете водата и киноата за около 10 минути на котлона, докато течността се абсорбира. След това махнете от котлона и оставете настрани. В тиган задушете лука, докато омекне и прибавете спанака за около 2 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете формата за мъфини. В купа смесете киноата, лука и спанака, яйцата, сиренето и подправките. Сложете сместа във формата за мъфини, като внимавате да не препълните. Печете около 20 минути и вече имате страхотно начало на деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати