Защо трябва да намалим хляба?

Пакетиран хляб

Учили са ни, че никой не е по-голям от хляба. Докато преди няколко десетилетия това беше вярно в съвсем буквален смисъл, днес все повече специалисти препоръчват да намалим консумацията на хляб. Въпреки че не е добре изцяло да го изхвърлим от менюто си, трябва да ядем по-малко от него.

Тестените изделия са много вкусни и любими за повечето от нас. Но в съвременните суровини и методи на производство се използват много вещества, които превръщат хляба във вреден. За да е траен, по-вкусен и да има добър вид, масовият хляб е пълен с набухватели, консерванти, оцветители и подобрители на вкуса.

Проблемите започват още при зърното. Съвременните зърнопроизводители отглеждат сортове жито, които дават по-богата реколта и боледуват по-малко. Но тези ползи са за сметка на хранителните качества.

В повечето случаи хлябът е опакован, но това влошава качеството му. Ако се опакова в найлон, докато е горещ, това води до овлажняването му и появата на мухъл.

Хляб

Някои специалисти в областта на храненето обръщат внимание на лектините и фитатите, които се съдържат в зърнените и бобовите храни. В хляба се съдържат и двата вида вещества.

Лектините са протеини, които служат като естествена защита на зърното. Те натравят консуматора при прекомерно ядене. Според някои експерти по храненето яденето на много хляб може да доведе до приема на повече лектини, които да предизвикат стомашни раздразнения.

За фитатите се твърди, че възпрепятстват или намаляват усвояването на някои важни витамини и микроелементи като витамин В3, калий, калций, мед, желязо, магнезий и цинк.

Филийки

Яденето на хляб има незабавно действие и върху нивата на кръвната захар. Консумацията на преработени въглехидрати води до бързо покачване на кръвната захар. Организмът отговаря с повишаване на инсулина, което довежда до спадането ѝ. В резултат на това ставаме сънливи и изпитваме нужда от още въглехидрати, за да се ободрим. По този начин се въртим в омагьосан кръг.

Най-често хлябът е приготвен или изцяло от пшенично брашно, или го съдържа. То обаче е богато на глутен, който оказва неблагоприятно въздействие не само при хората с глутенова непоносимост. Повечето хора не усвояват добре глутена, дори и да не са алергични към него. Реакцията може да се прояви не само в червата, но и под формата на кожни проблеми, мускулни нарушения, неврологичини и психични проблеми.

Плодове

Това не означава да избягваме хляба и продуктите с глутен, а просто да намалим консумацията им. Не трябва да се отказваме от въглехидратите, защото изхвърлянето им от менюто ни ще е голяма грешка.

Решението е да ядем по-малко хляб за сметка на плодовете и зеленчуците.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати