Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене при мъжете

Здравословно хранене при мъжете

Здравословно хранене при мъжете: Риба

Храната е нещо повече от гориво. Хранителният режим може да помогне за борба с болести, да дава сили и дори да подмладява. Как човек яде през целия си живот, може да помогне да се предскаже колко добре (или не) той ще остарее. Тук обаче е важно да се отбележи, че мъжете имат различни ежедневни хранителни нужди от жените.

Има много фактори, които могат да повлияят на хранителните изисквания както за мъжете, така и за жените. Всеки човек е различен и фактори като телесния размер, мускулната маса, нивото на физическата активност и болестите, които променят хранителните нужди, могат да променят количеството различни хранителни вещества, които трябва да се консумират като част от ежедневната диета.

Здравословният хранителен режим на мъжете включва витамини, минерали и фибри. За да си набавите тези важни съставки ежедневно, трябва да се ядат поне по 150 грама пресни плодове и по 200 грама зеленчуци всеки ден.

Включете в диетата си и пълнозърнести продукти. Заменете рафинираното брашно с пълнозърнест хляб, зърнени храни, тестени изделия, кафяв ориз или овес. За мъжкото здраве са необходими най-малко две или три порции риба на седмица.

За да е здрав организмът на мъжа, са необходими и фибри. Младите мъже трябва да си набавят поне по 40 грама на ден, а за тези, които са преминали 50 години - по 30 грама.

Заменете наситените мазнини като пълномаслените млечни храни, масло и сладкото с ненаситени мазнини като зехтин, ядки, риба.

Мъжкият организъм се нуждае и то поне 4 500 милиграма калий на ден. Можем да си го набавим от плодове, зеленчуци, риба и мляко.

Тъй като мъжете имат повече мускули и обикновено са по-големи от жените, им трябват повече калории през целия ден. Умерено активните мъже трябва да ядат от 2 000 до 2 800 калории на ден. Енергийни нужди зависят от височината, теглото и нивото на активност.

За енергия, управлението на теглото и профилактиката на заболяванията мъжете трябва да ядат пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, макаронени изделия, зърнени храни, кафяв ориз, овес, ечемик, плодове и зеленчуци.

Тези храни са с високо съдържание на фибри, спомагат за контрола на глада и пълнотата и помагат за предотвратяването на някои видове рак, като тези на простатата и дебелото черво.

Повечето мъже предпочитат да ядат месо поради схващането, че повече протеини се равняват на повече мускулна маса. Това не е така, освен ако не са включени и усилени тренировки. Прекомерното хранене с месо обаче е свързано със сърдечни заболявания и колоректален рак при мъжете.

За да се хранят здравословно, мъжете трябва да намалят червеното месо и вместо това да се съсредоточат върху повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Това не само ще им помогне да запазят теглото си, но и ще помогне за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

Оставете настрана наситените мазнини от месото, сиренето и пържените храни. Вместо това наблегнете на храни с ненаситени мазнини като зехтин, рапично масло, ядки, семена и авокадо.

А ако търсите нещо лесно и вкусно за приготвяне, вижте нашия рецептурник с рецепти за мъже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати