Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как и по кое време да се приемат някои видове храна, за да сме по-здрави?

Как и по кое време да се приемат някои видове храна, за да сме по-здрави?

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
23106k
Как и по кое време да се приемат някои видове храна, за да сме по-здрави?

Много хора са предразположени съм напълняване, от една страна това е генетично, а от друга е свързано с начин на живот. Приемането на някои храни по правилен начин може да доведе до общото подобряване на метаболизма, до намаляване на теглото по-добро здраве.

Най-доброто време за прием на плодовете е сутрин, защото съдържат повече захари, това води до отделяне на повече енергия и същевременно води до по-лесно изгаряне на калориите. Но не всички плодове са подходящо за сутрешен прием, защото съдържат киселинност в себе си и би могло да се раздразни стомашната лигавица. Зеленчуците на свой ред би трябвало да се косумират през определено време.

1. Банани - разкошен плод, с мека структура, но и силно калоричен, около 110 кал. Бананите ни осигуряват силна имунна система, подобряват тургура на кожата и съдържат така полезния витамин В, но с високата си калоричност приемът им би трябвало да е около обяд, за да се изгорят съответните калории.

2. Ябълка - приема се сутрин. Съдържа пектин, а той от своя страна понижава кръвната захар. Вечер не е подходящо да се приема, защото точно този пектин е трудносмилаем и увеличава киселинността в стомаха. Една средно голяма ябълка съдържа 116 кал.

Как и по кое време да се приемат някои видове храна, за да сме по-здрави?

3. Портокали - прекрасен, свеж, ароматен плод. Подобряват храносмилането, увеличават метаболизма и съдържа много витатамин С. Добре е да се приемат около обяд, защото са с висока киселинност.

4. Кисело мляко - за разлика от всичко изброено по-горе, киселото мляко би трябвало да се приема вечер. Подобрява усвояването на храната в стомаха, освен това е с ниска калоричност, само 60 кал/125 г.

5. Картоф - прекрасен и любим зеленчук на всички, богат на минерали, но с висока калоричност. Не трябва да има прием за вечеря, защото ще увеличи теглото ни. Един картоф, независимо дали е печен или варен, е 250-280 кал. Картофите са подходящи за сутрешен прием, така лесно ще се изгорят калориите, които ни дават.

6. Домат - свеж, прекрасен, вкусен зеленчук, съдържащ в себе си малко калории, около 50 калории на средно голям домат. Добре ще е да се приемат сутрин, защото съдържат оксалатова киселина и пектин и са неподходящи за вечеря, ще доведат до подуване на стомаха.

7. Ориз - високо съдържание на въглехидрати. Порция ориз ни дава енергия за цял ден, това е храна за обяд, около 240 кал.

Как и по кое време да се приемат някои видове храна, за да сме по-здрави?

8. Месо - продукт само за обяд. Съдържа достатъчно желязо, намалява умората в тялото, допринася за доброто здравословно състояние на организма. Прием на месо трябва да се избягва за вечеря, защото е трудносмилаемо, отнема около 4-5 часа, за да се преработи в стомаха и може да доведе до неприятности в храносмилателната ни система.

9. Ядки - здравословен избор по всяко време, но в рамките на нормалните количества. Вечерно време не са подходящи, тъй като съдържат много мазнини и калории и може да доведат до натрупване на теглото. Суровите бадеми, освен необходимите ни витамини, минерали и антиканцерогенни вещества, съдържат доста калории - около 575 кал/100 г

10. Черен шоколад - приема се сутрин и ще имаме една прекрасна сутрин! Богат на антиоксиданти, които намаляват процеса на стареене, предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Порция тъмен шоколад около 30-40 г означава 180-200 калории, които би трябвало да се изразходят през деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest