Как да си спестим излишните калории?

Как да си спестим излишните калории?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Защо препоръките да не ядем след 18 часа вечерта за някои са мит, а за други сериозна вреда?

Вредни ли са всъщност вечерните въглехидрати и колко часа преди сън може да се хапва?

Ако с храната Вие си осигурявате повече енергия, отколкото изразходвате, то тогава ще качвате килограми. Нито времето на приема на излишни калории, нито последователността, нито дори продуктите не са така важни, както сумарното количество на тези калории.

Освен това дори честотата на приема на храна и размера на порциите не са така важни, колкото ни се струва. Всъщност не съществуват сериозни изследвания, които показват правилното количество на прием на храна или интервалът между тези приеми.

Голяма част от изследванията сравняват 10-12 приема на храна с 1-2 приема, като не отчитат калориите, които има в порциите. Разбира се при такива условия по-честите хапвания са за предпочитане, защото ще ядете по-малко.

В повечето случаи 3-4 приема на храна са напълно достатъчни. Дори тези хора, които се стремят да натрупат мускули, не е нужно да ядат на всеки 3 часа - важно е само да си осигурят нужното количество протеини и калории.

Диетолозите ни съветват колкото се може повече калории да употребяваме сутрин, но това не значи, че ако хапнете торта сутринта, то задължително ще я изразходвате. Това са си калории и правилата работят еднакво и за тях.

Как да си спестим излишните калории?

След обилна закуска обаче вие ще бъдете по-малко гладни през деня и ще ви е по-лесно да можете да контролирате порциите за обяд и вечеря. Ако сте гладни през целия ден, то вероятно вечерта ще ядете много повече, отколкото е нужно.

Хубаво е, ако сте от хората, които си похапват нощем, да не го правите. Има две основни причини за това: на първо място, с пълен стомах е по-трудно да се спи, тъй като организмът спира преработката на храна по време на сън, и на второ място, високото ниво на инсулин оказва негативно влияние на хормона на растежа.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати