Отравяне с миди - симптоми и първа помощ
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Отравяне с миди - симптоми и първа помощ

Отравяне с миди - симптоми и първа помощ

Отравяне с миди - симптоми и първа помощ

Хранителното натравяне най-често е придружено с разстройство, повръщане, гадене, болки и спазми в стомаха. Няма значение с какво сме се натровили, симптомите са едни и същи. Най-опасно усложнение е дехидратацията, тъй като чрез повръщането и диарията губим много течности. Много трябва да се внимава при малки деца, тъй като те са по-уязвими.

Когато става дума за миди и морски дарове има някои неща, които трябва да знаем - например, ако те са сурови, консумацията им крие голям риск. Има риск от заразяване с хепатит.

Никога не трябва да държим мидите на топло, винаги трябва да се съхраняват в хладилник, защото трайността им е много малка. В мидата се развиват бактерии и я правят токсична. Първите симптоми се получават около час след натравянето, но е възможно и до ден след консумацията.

Първото, което можем да направим, след като сме се натровили, е да предизвикаме повръщане, но разбира се, ако е минало малко време от консумирането на продукта.

Отравяне с миди - симптоми и първа помощ

Трябва да повишим приемът на вода и течности и да избягваме консумирането на храна. В никакъв случай не трябва да се консумират млечни продукти, алкохол, храни с много подправки - поне докато не се почувстваме добре.

Важно е да си почиваме и много би ни помогнал един чай с джинджифил. Действа като бърз лек срещу гадене и подобрява цялостния процес на храносмилане. Много биха помогнали и лимон, ябълков оцет, чай от мента, банани и мед. Ако симптомите не се преминат до ден то тогава задължително трябва да се посети лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати