gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове мая за хляб. Каква да изберем?

Видове мая за хляб. Каква да изберем?

Видове мая за хляб. Каква да изберем?

В много рецепти за печене на хляб и питки присъства мая за хляб. Тук възниква въпросът От кой вид мая е най-добре да се използва? Защото в приготвянето на хляб тази съставка е важна точка. Трудно е да се отговори на този въпрос.

Маята за хляб се произвежда в специална среда, използвайки вещества като минерали, азотна киселина и захарно цвекло.

Първоначално този продукт има пенливо покритие, но по-късно, след почистване, става плътна. След края на пълното обезводняване на гъбичките в нея, хлебните маи се опаковат и продават.

Прясната мая се представя под формата на кубчета, този вид се използва предимно при печене. Причината е проста: тя дава уникален вкус и форма на хляба. Този вид мая се нарича още жива мая. Количеството влага в живта мая е 70 процента. Тя е малотрайна и трябва да се съхранява винаги на студено за къс период от време.

Видове мая за хляб. Каква да изберем?

Като цяло сухата мая за хляб се използва по-малко в печенето, в сравнение с прясната. Сухата мая се получава чрез дехидратиране на гъбичките. Количеството влага в тях е 8 процента.

Сухата мая се представя под формата на малки гранули. За да се получи, гъбите в нея са дехидратирани с 65 процента. Действието на тази мая е много по-слабо от прясната мая. Специфичното при тях е че веднага се добавя към брашното, а благоприятното е че има дълъг период на съхранение в хладилника.

Когато избирате мая за хляб, внимавайте с основните признаци за качествена мая:

- Мирисът ѝ трябва да е приятен и свеж;

- Вкусът ѝ трябва да е мек и кисел;

Видове мая за хляб. Каква да изберем?

- Цветът ѝ трябва да е белезникаво – жълт или матово-жълт;

- Консистенцията трябва да бъде достатъчно твърда и пластична;

Съвет: Когато приготвяте печива с мая, винаги разтваряйте маята в леко затоплена вода с щипка захар, това забързва процеса на втасване на маята.

Виждате колко е трудно да изберем точния вид мая за хляб. Знаейки някои нюанси, които трябва да имате предвид при избора на мая, вие можете да направите правилния избор. Освен това, домакинята определя коя мая е най-добре да използва за приготвянето на хляба. Защото някои предпочитат суха мая, а други - прясна.

Съществува и безглутенова мая, и бирена мая. Повече информация за тях можете да прочетете на посочените линкове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати