Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Захранване след повръщане

Захранване след повръщане

Повръщането - особено многократно, не е безвредно, а е симптом, придружаващ различни заболявания и състояния от органичен и функционален характер.

Във всеки случай лечението ще зависи от причината за заболяването, лекарствата ще са предписани от лекаря, но пациентът трябва да се придържа към основните принципи на диетата при храносмилателни нарушения:

Гладна пауза:

• попълване на загубени течности и електролити;

• разтоварване на храносмилателния тракт;

• постепенно завръщане към ежедневната диета.

Какво да ядем след повръщане?

Повръщането при хората може да се появи по различни причини, но най-често се причинява от отравяне с храна и от други аномалии в нормалното функциониране на храносмилателната система. Често повръщането се повтаря няколко пъти. След повръщане човек често има слабост. В тази връзка възниква въпросът: какво да ядем след повръщане, за да не провокираме повторна атака и да възстановим силата.

Какво може да ядете след повръщане?

При повръщане се губят доста течности, които трябва да бъдат възстановени. Следователно след повръщане трябва да пиете по-чиста вода, слаб чай и разредени сокове. Но към млякото и супите е по-добре да не прибягвате. В допълнение към течността, когато повръщате, тялото губи и минералите. За да ги компенсирате, можете да пиете сок ябълки и червени боровинки, като предварително добавете щипка сол и захар. Напитката често трябва да е малка порция от около 30-50 мл, така че да не се дразни стомахът и да не предизвика нова атака на повръщане. В този случай напитката не трябва да бъде твърде студена или гореща, най-добрият вариант е телесната температура.

Експертите смятат, че след повръщане е по-добре да започнете да ядете въглехидратни храни, например желе. Също така след повръщане можете да ядете крекери, бисквити или тост, ако те не съдържат масло. Не бива да забравяме и за протеиновите храни, тъй като те са необходими за организма. В този случай подходящи са пилешки гърди или риба. Ястието трябва да бъде сготвено на пара или варено.

Други опции за хранене след повръщане може да са пилешка супа, ориз или юфка, но в този случай трябва да се опитате да отстраните цялата мазнина от повърхността на супата.

От мазните храни е по-добре да се откажете първия път. Това се дължи на факта, че мазнините остават в стомаха за дълго време и насърчават развитието на метеоризъм и подуване на корема.

Така че, след повръщане можете да ядете въглехидратни и протеинови храни, може да се пият и топли напитки, но мазни, пържени и пикантни храни и подправки следва да бъдат изключени!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати