Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готвят гъби Шийтаке?

Как се готвят гъби Шийтаке?

Гъби Шийтаке

Гъбата Шийтаке, наричана още Императорска гъба, има няколкохилядна история на култивиране и използването ѝ за лечение и готвене. Името на гъбата се състои от две думи - ший /кестен/ и таке /дърво/. В буквален превод името на гъбата значи гъба, която расте върху кестен.

В България този вид гъби се намира само в консервиран вид или във формата на добавки, както и в някои от големите вериги в прясно състояние. Този вид гъба, както споменахме, се нарича още Императорска гъба, защото в дълбока древност по времето на династията Мин се превърнала в гъба с лековити свойства и спомагателно средство за достигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби били носени в императорския двор, простолюдието нямало достъп до тях и не били никак известна.

В гъбата Шийтаке се съдържат ценни полизахариди, лентинан, витамини А, В1, В2, В6, В12, С, D, Е, калций, магнезий, фосфор и други. Гъбата съдържа силни имуноактивни субстанции, които засилват отбранителните сили на организма. Този вид гъба има необичаен вкус и необичаен цвят. Има много начини за приготвянето на този вид гъби.

Сега ще изброим няколко начина за тяхното приготвяне:

Черни гъби със скариди

Необходими продукти: зелен фасул 100 г, скариди 150 г, соев сос 5 с.л., китайска мигновена юфка 1 пакет, гъби Шийтаке 400 грама, растително масло за пържене, чесън 3 скилидки.

Начин на приготвяне: Скаридите сварете в бульон за 4 минути, след това охладете. Гъбите се режат на ивици и се запържват в маслото. След това се добавят нарязаният чесън, скаридите, соевият сос и се готви още 2 минути. Гарнитура към това ястие е китайската юфка, която се приготвя според указанието на опаковката.

Супа със сьомга и гъби Шийтаке

Необходими продукти: сьомга филе около 300 г, 4 гъби Шийтаке, бульон Даши 1 литър, паста Мисо 3 с.л., лимонов сок 2 ч.л., соев сос 4 с.л., чили на вкус, оризови спагети 200 грама, водорасли за суши.

Начин на приготвяне: Намажете рибата с лимоновия сок и я оставете да се маринова 10 минути. След това настържете джинджифил върху филетата и ги запечете във фурната за около 15 минути. Готовата сьомга се залива със соев сос. Сложете бульона да заври, след което добавете в него гъбите и нарязаните водорасли.

Сложете тиган на много слаб огън, поставете Мисо пастата и оставете да заври. След около 5 минути махнете тигана от котлона и поставете мисо пастата в бульона.

Отделно си сварете оризовите спагети и сервирайте супата по следния начин: сложете на дъното на чинията от спагетите, после парче риба, и след това от бульона с гъбите и водораслите. Накрая се гарнира с натрошени люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати