Как да съхраняваме и консервираме киселец?

Киселец

Киселецът принадлежи на семейство Лападови и е много близък до спанака и лапада. Той е назаслужено подценяван, защото е една много вкусна и полезна храна. Здравните ползи на киселеца не са една или две. Този листен зеленчук подобрява зрението, забавя процеса на стареене, намалява кожните проблеми, укрепва имунната система и подобрява храносмилането.

Той също така изгражда силни кости, стимилира кръвообращението, увеличава енергийните нива, помага за предотвратяване на рак, понижава кръвното налягане, повишава апетита, предпазва от диабет, укрепва здравето на сърцето и подобрява работата на бъбреците.

Киселецът също така осигурява значително количество фибри, много малко калории, почти никаква мазнина и малко количество протеини. По отношение на хранителния си състав той е богат на витамин С и съдържа още витамин А, витамин B6, желязо, магнезий, калий и калций.

Ако ще ползвате киселеца в рамките 1-2 дни, просто го дръжте увит в плик или прибран в кутия в хладилника. Добре е да е изолиран, за да не не попива миризми от други храни, намиращи се в хладилника ви.

За по-дълго съхранение го изплакнете, изсушете и навийте листата на хартиени кърпи, преди да ги поставите в пластмасова кутия. Хартиените кърпи ще попият излишната течност, поддържайки листата сухи, но в достатъчно влажна среда.

Замразеният киселец е страхотна храна. За да го замразите, първо измийте листата и ги оставете да изсъхнат напълно. Може да ги наредите на кухненска хартия.

След това нарежете листата като за супа. Поставете ги в пликове във фризера. Замразен така, киселецът издържа до няколко месеца. А най-хубавото е, че към него в плика могат да се добавят пресни зелени подправки. Така се получава цял микс за ястие.

Киселец

Друг вариант за съхранение на киселеца е да задушите листата в малко масло. Замразете това пюре, за да го добавяте към супи или яхнии на по-късен етап.

Вариант е и да консервирате киселеца в буркани. За целта прясно набран киселец се почиства и измива. Мокър се натъпква в буркани, които се затварят херметически. Стерилизира се 1 час до обилното отделяне на сок от зеленината. Бурканите се обръщат, докато изстинат, след което се прибират на студено и тъмно място. Преди да напълните бурканите, може и да бланширате киселеца.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати