Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да върнем свежестта и мекотата на стария хляб

Как да върнем свежестта и мекотата на стария хляб

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Как да върнем свежестта и мекотата на стария хляб

Хлебчетата и питките, които ни примамват от витрините на магазините и пекарните са толкова апетитни! Само си спомнете за хрупкавата поръска от сусам и други семена, съвършената златиста коричка, неустоимия аромат. Колкото и привлекателни да са тези тестени изделия обаче, повечето от тях загубват свежия си вид само часове по-късно. Случва се така, че купуваме топъл хляб вечерта, а на сутринта той е сух и дори твърд.

Разбира се, дори в тази си форма той не бива да се изхвърля, тъй като лесно може да му се намери приложение. Би могъл да се използва например за галета или крутони. Старият хляб може да се вложи още в Пица от стар хляб, Десертни блокчета от стар хляб, Аламинут от стар хляб, Баница със стар хляб и др.

Но все пак какво бихте могли да направите, ако хлебчето ви вече е твърдо, а не ви се тича отново до магазина? Решението е много просто. С малко хитринки има как да възвърнете лесно свежестта и мекотата на стария хляб.

Как да върнем свежестта и мекотата на стария хляб

Един от начините е да пъхнете хляба в микровълнова фурна. Обикновено за 40-50 секунди е готов, но ако печката ви е по-слаба, можете да го оставите вътре и за повече време. След като процедурата приключи, имате меки и уханен хляб отново.

Ако не разполагате с микровълнова печка, бихте могли да претоплите стар хляб и в обикновена фурна. За целта е добре да го напръскате с вода (ако е на 3-4 дни дори го потопете от всички страни в купа с вода), след което го поставете в тава и го запечете отгоре и отдолу за 5-10 минути. Скоро отново ще разполагате с мек и ароматен хляб и няма да ви се налага да се чудите какво да правите с него.

Още съвети как се правят различни неща, можете да намерите в сайта kakda.org.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest