Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме тученица

Как да съхраняваме тученица

Тученица

Тученицата или така наречената Portulaca Oleracea е растение от семейство Portulacaceae, което често се приема като плевел в нашата страна и е ценен зеленчук с висока цена извън България.

Тученицата е много разпространен и малко забравен зеленолистен зеленчук, който бил култивиран в миналото, а в днешно време много по-често присъства в менюто на всички, които се хранят здравословно.

Растението може да достигне до 15 см, листата му приличат на розетка и предпочита по-мек климат. Ако температурата е по-висока, тученицата е склонна да образува семена. Може да се намери в Европа, Северна Африка и Западна Азия.

Здравословните ползи от тученицата са многобройни. Растението е богато на много витамини като А, В6, В9, С, минерали и омега-3 мастни киселини. Доказано е, че в тученицата има седем пъти повече витамин С, отколкото в цитрусите.

Тя е отлично средство за профилактика и лечение на проблеми с очите, регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата система и е добра храна за хора, страдащи от диабет.

Това растение обикновено расте късно през пролетта, когато голяма част от зелените салати не могат да се ядат.

Тученицата не може да се замразява или да се съхранява за по-дълъг период от време. Хубаво е да се яде непосредствено след като се откъсне или да се съхранява в хладилник в отделението за зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати