Невероятната история на тирамисуто

1 от 6 Снимки
Тирамису

Предполагаме, че много от вас обичат Тирамису. Това е една от многото вкусни рецепти, с които сме свикнали, и не приемаме да е приготвен по друг начин освен по добре познатия ни.

Историята на този изумителен десерт е доста интересна. Както всички знаем, той се прави от бисквити/бишкоти, напоени с кафе, които са намазани с крем Маскарпоне и поръсени с какао. Тогава какво според вас предизвиква спорове около него? Откъде според вас идва и защо е наречено така? На тези и други въпроси ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Съществува една легенда, която е по-разпространена от другите и която гласи, че този десерт за първи път е бил приготвен в Сиена, Италия в чест на тосканския херцог Косимо Медичи, който гостувал тогава в града. Той толкова много го харесал, че му дал името супата на херцога. При едно негово пътешествие из страната херцогът оставил рецептата във Флоренция, която по това време била интелектуален център, което действие е станало причина за популяризирането на тази "супа" и скоро след това тя станала известна сред чужденците.

Малко след това Тирамисуто започнало да се прави и в Англия, където получил имената английска супа и trifle.

Друга легенда пък прави връзка между сладкиша и венецианските куртизанки. Те обичали да го ядат, за да имат сили за любов през цялата нощ. Вярвали, че Тирамисуто им помага да се представят по-добре пред любимите си. Всъщност това твърдение е доста логично, ако се замислим, защото Тирамисуто е калорично, а кафето и какаото, които се съдържат в него, дават тонус и енергия заради съдържащия се кофеин в тях.

Тези митове обаче много бързо са оправдани от историците. Маскарпонето произхожда от Ломбардия. В разпокъсаната тогава Италия хората се задоволявали с местни продукти и много малко от тях биха пътували само за да си купят сирене, с което да си правят десерт-афродизиак.

В готварски книги Тирамисуто се споменава едва през XX-ти век. В своето първо издание на Венецианският чревоугодник на Джузепе Мафиоли от 1968 г се споменава цабалионе, което е крем с рядка консистенция, направен от сладко кипърско вино, името на което идва от цабайя - сладък десерт, който е известен в Илирия /крайбрежна област, която дълго време е била част от Венецианската република/.

По тяхна традиция в края на сватбата приятелите на младоженеца му давали да изпие бутилка цасалионе, за да има сили за брачната нощ. Освен виното давали и разбита сметана, кремът се охлаждал и се поднасял с дребни сладки, които били направени за първи път през XVII-ти век от хлебар от венецианското предградие Санта Маргерита. Може да се каже, че това било нещо като прародител на Тирамисуто.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати