Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвят свински черва?

Как се приготвят свински черва?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Свинските черва представляват готови ципи за пълнене. Ето защо, няма нищо изненадващо във факта, че основното им приложение е за пълнене на всички видове колбаси.

Преди употреба на червата за пълнене, трябва да бъде почистена вътрешната част, като с пръчка колкото молив трябва да бъдат обърнати и внимателно се изстъргва ципата, изплакват се с топла вода и отново се обръщат. Изчистени, измити и обърнати откъм лицевата им страна, червата трябва да бъдат надути като балони с въздух и изсушени. Също така, те могат да се запазят и за бъдеща употреба.

За да направите това, готовите черва трябва да се охладят за 8-10 часа, след което се правят на снопчета, внимателно се търкат със сол и се поставят за 24 часа в чиста кутия с отвор за да изсъхне саламурата. След това снопчетата черва се подреждат в чист съд с капак, като всеки ред снопче се ръси със сол.

Домашен селски колбас

Ще ви трябват: 800 г свинско месо, 100 г сланина, 0. 5 ч.ч. вода за месене, 1 г лимонена киселина, 3 г захар, 10 г чесън, подправки и сол на вкус. Тази смес е за 30 г свински черва.

Прекарайте свинското месо през месомелачка, нарежете и сланината на малки кубчета, нарежете чесъна на ситно и ги смесете. Добавете подправките, посолете и омесете каймата много добре до еднородна смес. Напълнете червата и закачете колбаса да се суши за 24 часа.

Някои народи използват червата за приготвяне на специални ястия - варени, задушени или пържени.

Пържени свински черва

свински черва - 500 г почистени

лук – 2 глави

сол – на вкус

черен пипер – на вкус

олио – за пържене

Изплакнете предварително почистените черва на парчета около 6-7 см. Сварете ги в голямо количество осолена вода за 20 минути. Прецедете ги през гевгир и ги оставете да се изцедят добре. Нарежете лука на ивици.

В тиган запържете червата за кратко, около 5 минути. Добавете лука, посолете и поръсете с черен пипер на вкус, пържите до готовност на лука за около 10-15 минути. Подходяща гарнитура за тях са картофено пюре или прясна зеленчукова салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати