gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме кекс и домашни сладкиши

Как да съхраняваме кекс и домашни сладкиши

Сладкиши

По специални поводи или годишнини приготвяме сладкиши и торти в изобилие. В крайна сметка това е основният символ на празника за повишаване на настроението и създаване на празнична обстановка. В тях се съдържат ядки, шоколад, кремове, плодове и др., но тези съставки са отговорни и за срока на годност.

Кексовете и сладкишите със сметана трябва да се съхраняват при температура от +2 до +6 градуса по Целзий, а срокът на годност зависи от това с какви съставки са приготвени. При по-висока температура техният срок на годност ще бъде значително намален.

Препоръчително е:

- Да се съхраняват само в хладилник;

- Да се приготвят непосредствено преди употреба;

- Да се използват качествени продукти;

Но имайте предвид, че сладкишите абсорбират много чужди миризми, особено риба, месо и колбаси. Затова опаковайте вашите сладкиши в кутии за съхранение, които предпазват продукта от външни влияния.

Ако сладкишите са с крем, сметана, извара или смес от кремове, срокът на годност на тези продукти е 18 часа от датата на производство. Сладкиши с кисело мляко, крема сирене, плодове, желе, суфле могат да се съхраняват до 72 часа, при условие че не съдържат крем. Съдържат ли крем, то тогава срокът на годност е намален до 18 часа, а съдържат ли и сметана – до 6 часа.

Сухите сладкиши и кексове могат да се съхраняват на стайна температура, но имайте предвид че на хладно тези продукти остават по-добри.

Най-новият начин на съхранение е замразяването. Този метод се използва от дълго време в сладкарници и ресторанти, което в домашни условия не се прави. Но след изтичането на празничния ден и част от сладкиша е останал, точно по този начин ще го запазите свеж за по-дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати