Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да сготвя с останалите пържоли?

Какво да сготвя с останалите пържоли?

Пържола

На всеки поне веднъж се е случвало да му останат вече сготвени пържоли, особено след празник. Особено днес е едва ли не престъпление да се изхвърля останалата храна. Затова ѝ дайте нов живот.

Колкото и сочни и добре приготвени да са били, все пак пържолите изсъхват. Дори и да са малко, с използването на други продукти може да се приготвят нови ястия, които да са достатъчни за цялото семейство.

Ето няколко идеи:

1. Нарязаните на парченца пържоли може да се прибавят към боб яхния, яхния от грах, зелен боб с картофи, ориз, кисело или прясно зеле. Десет минути преди ястията да са готови, се прибавят нарязаните на хапки пържоли, за да поврат с ястието и да поемат от неговия аромат;

2. Нарязаните на парченца пържоли се поставят да поврат 7 до 10 минути в следните сосове:

- изварят се настъргани домати или от буркан, прибавят се черен пипер, чесън, дафинов лист, настърган морков, сол;

- добавят се към Бешамелов сос, сос Фрикасе, гъбен сос или сос приготвен от топено сирене, течна сметана и черен пипер. Сметаната може да се замести от прясно мляко и малко препечено брашно;

3. В тиган с незалепващо покритие се задушават настъргани моркови и нарязан на ситно лук, прибавят се нарязаните на парчета пържоли, заливат се с разредена с вода заквасена сметана, сол на вкус, черен пипер и под капак се задушават за няколко минути на по-слаб огън. Трябва да се разбъркват, за да не загорят. Вместо на тиган може да се запекат на фурна. Направете гарнитура от задушени зеленчуци или картофено пюре. Всъщност, повечето сосове може да се използват в този случай, стига те да не са сладки;

4. Останалите пържоли се смилат, ако имат кост или кожа, те се отстраняват. Глава лук и няколко скилидки чесън се накълцват на ситно и се запържват в олио. В тиган се запържват няколко лъжици брашно и при непрекъснато бъркане са прибавя затоплено топло мляко до получаването на доста гъст сос. Прибавят се към него малко лимонов сок, черен пипер, сол. Сосът се оставя да изстине. Смесват се смлените пържоли, задушените лук и чесън, студеният сос, настъргва се кашкавал, 1 яйце, ситно нарязан магданоз. Сместа се омесва добре се поставя в хладилника за 2 - 3 часа. След това от нея се оформят малки кебапчета или кюфтенца. Преди да се изпържат в силно сгорещеното олио, се потапят първо в брашно, после в разбито яйце и накрая в галета. Сервират се със сос от майонеза и кисело мляко, която е овкусена с чесън и черен пипер;

5. Останалите цели или парчета от пържоли може да се използват, след като се накълцат много на ситно и заместят прясното месо или кайма в плънката за сарми със зелеви или лозови листа;

6. Каймата в мусаката също може да се замени със ситно накълцаните пържоли. Разбъркват се кисело мляко, яйца, сол и брашно и мусаката се залива. Изпича се във фурна.

За разнообразие може да се приготви баница с мусака от останали пържоли. Между точените кори се поставя плънка - тя не трябва да е много водна, която се разнася равномерно върху тях. Когато свърши и последният лист, баницата се нарязва и върху нея се излива заливката за мусака, като е добре тя навлезе и между разрезите. Изпича се в предварително загрята фурна.

7. Сваряват се картофи, обелват се и се нарязват на колелца. В намазана с олио тавичка се нареждат ред картофи, ред нарязани на хапки останали пържоли, заливат се с малко доматено пюре - овкусено и домашно, и продължава редуването на продуктите. Завършва се с картофите. Залива се с разбито яйце, мляко, брашно и кашкавал. Запича се във фурна.

8. Може да се направят и сандвичи с останали пържоли. Задушават се няколко почистени и нарязани на филийки гъби, лук на не много ситно и се задушават в олио, сол, черен пипер, може и лют пипер и малко бяло вино. Към тях се прибавят и парчета бекон, шунка или наденица. Задушават се до извиране на виното. Сместа се разпределя върху филиите хляб, отгоре се поставя парче топено сирене или кашкавал и се запичат във фурна, колкото да се разтопят сиренето или кашкавалът.

9. Пържолките се разцепват по ширината, за да станат по-тънки. Дори и да са останали само парчета от тях, нарязват се на тънко. Филийки тостерен хляб се намазват и от вътре с много малко масло или маргарин. Върху тях се поставят тънки филийки топено сирене, тънки резенчета домат, нарязаните на тънко пържоли, следват домат, сирене или кашкавал. Запичат се в сандвич тостер.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати