Сушене на месо във фурната
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сушене на месо във фурната

Сушене на месо във фурната

Месо
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Месото е една от най-предпочитаните храни. То може да се подлага на различен тип термична обработка, както и да се суши навън. Ако обаче не разполагате с помещение, където да окачите мръвките си, можете да ги изсушите и във фурната. Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато сушите месо в печката си.

Избор на месо

За сушене говеждо месо е най-подходящо. Не е толкова мазно като свинско и не е толкова твърдо като агнешкото. Свинското месо не е най-добрият вариант, защото по-голямата част от мазнината ще се стопи по време на процеса на сушене.

Срокът на годност на сухото свинско месо е по-малък поради високото съдържание на мазнини. Освен това, за да получите качествено сухо месо, не трябва да купувате замразено месо за готвене. Крайният продукт ще бъде по-некачествен.

Месо

Месото трябва да бъде избрано по следните критерии: цвят, мирис, външен вид, консистенция, състоянието на подкожната мастна тъкан и костния мозък, сухожилия, както и качеството на месния бульон.

Цветът на говеждо месо е най-добрият показател за неговото качество. Прясното говеждо при рязане трябва да бъде светлочервено, а мастните междинни слоеве - бели, кремави или жълти.

Миризмата на месо трябва да бъде естествена, приятна, без примеси, гниещи нотки, лекарства или друг лош мирис. Ако месото е нарязано, сокът трябва да остане прозрачен.

Консистенцията на месото може да се провери чрез натискане върху неговата повърхност. Костният мозък трябва да е жълт и да запълни напълно пространството на тръбните кости.

След като сте избрали месото, можете да продължите с готвенето.

Подготвителна работа

Месото е добре да бъде измито под течаща вода, чиято температура не надвишава 25-30 градуса. При тази температура разпространението на микроорганизми се намалява със 100%.

Месо

Отстранете вените и мазнините, преминете към наситняването. Нарязаните парчета да са с дебелина 1 см. Покрийте месото със ситно нарязан лук, черен пипер, дафинов лист и други подправки за 4 часа, след което ги премахнете и поставете месото върху лист за печене на един слой. Ако е необходимо, добавете допълнително сол и черен пипер.

Сушене

Настройте температурата на фурната на 50-60 градуса по Целзий. Изберете режим с вентилация. При отсъствие на такава, врата на фурната е открехната за постоянна циркулация на въздуха.

След 10-12 часа се получават твърди, еластични парчета, с тъмен цвят. Продуктът е готов за употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати