Чиа - съвременното средство за бързо отслабване

Чиа - съвременното средство за бързо отслабване

Чиата (чия) е хранителен продукт, който нашумя изключително много през последните години. Това се дължи на факта, че в миналото тези семена са използвани предимно за декорация и не са се консумирали. Оказва се обаче, че чиата е не само интересна, но и перфектно средство за отслабване. Тя ни помага да пречистим тялото си и да се избавим от излишните килограми. Същевременно подсилва имунната система и подобрява тонуса.

Какво всъщност е чиа? Това са дребни, твърди семена, а растението, на което са плод, много наподобява градински чай. Чиа се отглежда предимно в Южна Америка, както и Мексико. Това обаче не означава, че чиата е рядък продукт. Той вече е толкова известен, че семената му са достъпни във всеки супермаркет.

Чиа - съвременното средство за бързо отслабване

Чиата е много богата на фибри – за 100 грама те са почти 35 грама. Това я прави много подходяща за диетичен хранителен режим. Тъй като в чиата се съдържат още големи количества фосфор, цинк, калций тя повишава издръжливостта на организма.

Голямо предимство на чиата е съдържането на така важните омега-3 мастни киселини. Това я прави храна, ценна за мозъка.

Чиа може да се приема като самостоятелно ястие, но може да се добавя към други храни. Идеална е за приготвянето на пудинг, смути и различни сурови десерти.

Чиа - съвременното средство за бързо отслабване

Ако целта ви е да стопите излишните килограми, тогава дневната доза семена от чиа трябва да е около 50 грама. Те могат да се разделят и да се приемат по 5 пъти на ден, прибавени към смутита, супи или друг вид храни. Могат да се приемат и наведнъж.

Колкото и да е полезна чиата обаче, не бива да се прекалява с консумацията ѝ. Затова не изпадайте в крайности, а се хранете балансирано.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати