Суперхрани за деца – каква е тяхната роля?

Суперхрани за деца – каква е тяхната роля?

Суперхраните са важни за всеки още от най-ранна детска възраст. Те са от ключово значение за балансираното състояние на чревната флора и доброто здраве.

По време на раждането в детето започва първичното оформяне на чревната бактериална флора. Това става при контакта с майчината околоплодна вода и вагиналната ѝ среда. Именно тогава в червата на всеки от нас се заселват първите бактерии, които ще оформят постепенно неспецифичния имунитет.

Оформянето на индивидуалния микробиом е решаващо за целия живот занапред. В различните възрастови периоди чрез храната се добавят нови щамове бактерии и се доразвива и настройва нормалната чревна флора.

Балансираната диета е сред най-важните елементи за здравето на малкото дете. Малчуганите се нуждаят от много енергия, като хранителните им нужди са различни от тези на възрастните. Ето защо, когато става въпрос за суперхраните, трябва да знаем кои от тях са позволени за тях и кои не са.

Краве млякото е сред най-почитаните суперхрани. То обаче е и най-често срещаният алерген. И въпреки че повечето деца страдат от алергии, при голяма част от тях те преминават с възрастта.

Сред най-честите признаци за наличие на алергия към кравето мляко се приемат чести ангини, отити, бронхити, нарушения на съня и храносмилането при кърмачета и малки деца. При съмнения се обърнете към специалист. Той своевременно ще изключи от менюто на малкото възможните алергизиращи храни.

Сусамът, пълнозърнестите продукти и натуралният ориз – всички те имат голямо съдържание на цинк. Той е от ключово значение за боледуващите деца, тъй като има сериозна профилактична роля. Елементът е важен за ускоряване заздравяването на раните, засилване на имунната система, успокояване на вътрешното безпокойство и страхове и др.

Суперхрани за деца – каква е тяхната роля?

Маслото от пшенични зародиши, пшеничните кълнове, пшеничните трици и натуралният ориз също са препоръчителни за малките деца. В тях се откриват важният за тях витамин Е. Витамин С пък се доставя от приема на шипки, картофи, кисело зеле, магданоз и като цяло плодовете и зеленчуците. Тези витамини имат общо профилактично действие и укрепват имунната система.

Водата също е важна за малките деца. Като единствена естествена супернапитка, тя е безценна. Много деца обаче не обичат да пият вода. За да не доведе това до дехидратация, в началото я предлагайтем смесена с малко прясно изцеден плодов сок.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати