Тайните на вкусната шкембе чорба

Тайните на вкусната шкембе чорба

Шкембе чорбата е традиционно българско ястие. Всъщност, по-точно казано, традиционна българска супа. Тя се приготвя от свинско или телешко шкембе. Една от тайните е, че шкембето трябва да бъде много добре сварено преди да го овкусяваме. Тази вкусна супа можете да хапнете и в други държави. Обичайните подправки за овкусяване на шкембе чорбата са чесън, люти чушки, оцет, червен пипер (лют) и сол.

Шкембе чорбата е ненадминато средство за справяне с махмурлука. След вечер, в която сте прекалили с алкохола, ще се почувствате много по-добре след като хапнете една купичка шкембе чорба. Тази традиционна за България супа можете да хапнете в почти всяко заведение, ресторант, закусвалня или в така нашумелите шкембеджийници.

Преди да започнете да готвите шкембето, трябва добре да го почистите и измиете. По-вкусно е шкембето, когато под течаща вода го чистите с върха на ножа. Друг начин за почистване е да го потопите в разтвор от гасена вар. Можете и да купите почистено шкембе. Добре е да го оставите накиснато във вода за 1 час, след като вече е почистено.

Тайните на вкусната шкембе чорба

Когато варите шкембе, в началото не слагайте сол, за да не попречите на варенето. Наблюдавайте докато се вари шкембето да не остава без вода. Солта се прибавя накрая на варенето, 10 минути преди да го вдигнете от котлона.

Когато първоначално слагате водата, за да започнете да варите шкембето, тя трябва да е студена. Шкембето се вари на силен огън. Подължителността зависи от шкембето, но е поне 2-3 часа.

Една от тайните на вкусната шкембе чорба е да варите шкембето в прясно мляко. Можете да добавите и вода към прясното мляко, но най-вкусно става, ако варите само в прясно мляко.

Друго много важно нещо е застройката. Ако препечете брашното, което използвате, вкусът става неповторим. Можете да добавите лук и масло, докато запържвате брашното. Накрая добавяте прясното мляко и разбърквате добре, за да се получи гладка каша и да не стане на бучки. Застройката се прибавя към шкембето.

Тайните на вкусната шкембе чорба

Варената застройка за шкембе чорба се приготвя с кисело мляко, яйце и червен пипер. Добавяте от бульона, в който се е варило шкембето и разбърквате добре. След това сместта се прибавя към шкембето и да ври на котлона.

Червеният пипер, черният пипер и чесънът са задължителни подправки за вкусната шкембе чорба. Червеният пипер, който се използва за овкусяване на шкембе чорбата, обичайно е лют. Чесънът минаваме през преса за чесън и можем да го сложим в оцет. Ако искате можете да прибавите и люта чушка за по-пикантно шкембе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#226484
Никога с преса за чесън, защото получавате пюре от чесън, освен това става много по-лют, оксидира се по-бързо и има много неприятен вкус още на 1-я час. По-добре го нарежете фино или настържете.
1
0