Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния патешки дроб

Тайните на вкусния патешки дроб

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Тайните на вкусния патешки дроб
Снимка: Yordanka Kovacheva

Патешкият дроб има почетно място на трапезата от дълги години. Ценен е заради уникалния си вкус и аромат.

Патешкият черен дроб е богат на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор, цинк. В малки количества в него се откриват още йод, кобалт, молибден, никел, калай, сяра, флуор, хром. Хранителната му стойност е висока - в 100 г суров патешки дроб се съдържат 405 калории.

Патешкият черен дроб се използва най-вече в кулинарията, от него се приготвят огромен брой вкусни ястия. Този субпродукт не може да се припише към диетичните продукти. Трябва да се използва от хора, които не се придържат към специална диета и въпреки това може да се консумира рядко.

Тайните на вкусния патешки дроб

Може да присъства в супи, ястия, както и в закуска и салати. Опитните кулинари съветват патешкият дроб да се пържи не повече от десет минути, а да го задушавате за седем минути.

При варене на субпродукта са необходими пет минути, но е нужно да запомните, че черният патешки дроб трябва да се пусне в подсолена вряща вода. В противен случай дробът ще загуби своята форма. Важно е да запомните, че ако го поставите в студена течност, то цялата му мазнина ще излезе във водата при термичната обработка и той ще стане като гума.

Продуктът е подходящ за различни лакомства, но най-популярният е пастет. Отлична комбинация на патешкия дроб са лук и зелен лук, моркови, грах, домати и доматени сосове, маслини, варен ориз, каперси, гъби, варени картофи, дюля, круша, печени ябълки и сосове от тях, сосове от червена боровинка, краставици и кисели краставички.

Тайните на вкусния патешки дроб

За сос към черния патешки дроб се добавят масло, готварска сметана, заквасена сметана, бяло вино, ракия или коняк, сок от червена боровинка, прясно изцеден портокалов сок и балсамов оцет. В някои рецепти за приготвянето му, се препоръчва да добавите малко количество брашно. С него ще получите плътно и ароматно ястие, което ще има несравним вкус и лека консистенция.

Най-добрите подправки, които лесно могат да акцентират върху изискания вкус на нежния патешки дроб, са босилек, бял пипер, кимион, кориандър, индийско орехче, риган, розмарин, целина, черен пипер, чесън (пресен и сушен).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest