Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните картофени крокети

Тайната на вкусните картофени крокети

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Крокетите са истинска находка за заети и икономични домакини, които искат да се похвалят пред семейството си с вкусна храна, но не могат да отделят много време в кухнята.

За първи път крокетите са приготвени в Франция и приличат на котлети под формата на цилиндър или топче с размер на орех. Те могат да се ядат както топли, така и студени, можете да взимате от тях на работа, на пикник и ли пък сервирайте на трапезата при внезапни гости.

Когато готвите това ястие, експериментирайте с различни продукти, тъй като те могат да бъдат приготвени от всичко, което е в хладилника. Това ястие е много просто, удобно и практично.

Крокетите се приготвят от свинско, говеждо, пуешко, риба, рак, мерлуза, извара, сирене, кашкавал дори и фиде. Особено вкусни са с пилешко месо, картофи, моркови, гъби, булгур и всякакви зеленчуци.

Те се приготвят както с един, така и с няколко продукта – например в крокети с кайма можете да добавите картофи, а в крокети от зеле - ориз или грис. Много вкусни комбинации са месо със зърнени храни, риба и картофи, яйца със зеленчуци, моркови със стафиди.

От подготвената смес се правят цилиндрични пръчки или топчета, после се панират, пържат се в обилно и нагрято олио или се пекат на фурна до златисто.

Крокетите се сервират като предястие, гарнитура или в ястие, придружено с гъсти сосове. Те могат да бъдат и десерт, ако са приготвени от подсладени ориз, извара, сладко тесто, плодове и ядки.

Ето и как се приготвят най-вкусните и елементарни картофени крокети.

Необходими продукти:

картофи – 1 кг

магданоз – 4 стръка

копър – 3 стръка

яйца – 3 бр.

масло – 30 гр

сирене – 150 г

черен пипер – на вкус

брашно и галета за овалване

олио за пържене

1. Картофите се варят в подсолена вода, винаги обелени, до готовност;

2. Прецеждат се и се пасират с ръчен пасатор на пюре, като се добавя и малка бучка масло и нарязаните на ситно магданоз, разбърква се добре;

3. Към сместа се добавят 2 разбити с вилица жълтъка, черен пипер и сол на вкус, разбърква се до еднородна гладка и гъста смес;

4. Сиренето се режи на кубчета или правоъгълни ивици, това зависи от формата на крокетите /кръгли или цилиндрични/;

5. От сместа се оформят малки топчета, които си притискат на питка и си поставя кубчето сирене. Отново се оформя на топче, то трябва да бъде стегнато и без въздух в него;

6. Разбиват се останалите белтъци и цялото яйце с вилица много добре. Първо се овалват в брашното, после в разбитите яйца и накрая в галетата;

7. Силно се нагрява олио - толкова, че те да плуват в него (да не опират дъното на съда);

8. Пускат се оформените крокети и се пържат до златисто кафява коричка;

9. Готовите крокети се поставят върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Ако искате да получите красиви топки, използвайте лъжица за сладолед, а за цилиндрични крокети използвайте чиста спринцовка. Така, ще постигнете идеалната форма на крокетите, чиято повърхност по време на пържене няма да се напука. Сервират се с предварително приготвен сос от кисело мляко, майонеза или просто така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати