Кулинарни тайни за вкусна баница

Кулинарни тайни за вкусна баница

Кулинарни тайни за вкусна баница
Снимка: Анелия Терзиева

Баницата е едно от малкото кулинарни изкушения, на които никой не може да откаже. Макар доста често да възниква спорът коя е истинската й родина - България или Гърция, то ние сме си я възприели като едно от националните ни ястия.

Да се направи баница обаче никак не е лесно. За никого не е тайна, че най-вкусната баница може да направи само баба. Преди години, когато държавата ни е била под знака на социализма, а дори и много преди това, предците ни не са имали улеснението да боравят с готови кори, които да превърнат в баница. Сами са ги приготвяли, разточвали и нарязвали. Днес има стотици видове кори за баница и винаги се чудим кои да изберем.

В тази статия ще Ви запознаем с някои тънкости при приготвянето на вкусния специалитет, които неимоверно ще превърнат баницата Ви в неустоимо изкушение.

Ако сте решили да използвате домашно направени кори, тоест да приготвите дърпана баница, задължително и първо условие е да се сдобиете с качествени продукти, а брашното да се пресява поне два пъти, за да се гарантира надуването на корите при термична обработка.

Кулинарни тайни за вкусна баница

Следваща стъпка - използването на оцет. Дори в рецептата, която сте избрали да отсъства тази съставка, е доста желателно тя да присъства при приготвянето. Една чаена лъжичка оцет ще Ви осигури така желаната гъвкавост и еластичност за разточване на корите.

Следващите две стъпки са най-важни: Първо, когато корите са готови и започнете сглобяването на баницата, след като сте положили всички кори и цялата плънка, се прави следното нещо: крайчетата на корите се подгъват под първата кора, която сте положили, след което баницата се хваща от двата края и се разпъва (дърпа) с движение нагоре и настрани.

Това движение се повтаря толкова пъти, колкото са необходими за обикаляне с ръце на цялата баница. Другото основно нещо е, тя да се пече в печка на дърва или пещ. Това гарантира един много по-различен и хубав вкус.

Ако използвате готови кори за баница, ето тайните, които трябва да знаете:

Първо, плънката тук е доста важна. Ако използвате малко кисело мляко и сода, погасена в него, това гарантира пухкавостта на продукта. Маста е мазнина, която придава специфичен мирис, който добре си кореспондира с тестото, и по-важното - гарантира крехкост и хрупкавост на корите. Освен сирене, добавете и малко извара. Така няма да пренаситите баницата и тя да стане твърде солена.

Кулинарни тайни за вкусна баница

Корите при този вид баница са основното нещо. Те трябва задължително да са пресни, защото в противен случай рискувате баницата Ви да има лек привкус на гранясало, а това не би се харесало на Вас или гостите Ви. Фините точени кори са прекалено фини, затова е хубаво да завивате по две от тях.

Също така колкото по-течна става вашата плънка, толкова по-бухнала ще бъде баницата Ви. Не се притеснявайте ако кората се спука или остане плънка накрая - просто полейте баницата с нея.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати