Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвя набързо за гости

Какво да сготвя набързо за гости

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28315
Какво да сготвя набързо за гости

Всички обичаме да посрещаме гости. Да бъдем ухажвани с комплименти за кулинарните ни способности и за труда, който сме положили, за да накараме гостите ни да се почувстват уютно и сити. Забързаното ежедневие обаче доста често ни пречи да приготвим това, което ни се иска, просто защото усещаме голяма липса на време.

Тук ще Ви предложим няколко варианта за ястия, които да сготвите набързо, но също така да очаровате гостите си с тях.

Какво да сготвя набързо за гости

Бутербродни хапки - тези мъници са подходящи за предястие или замезване. За разлика от името си, не са никак трудни и капризни за направа, а времето което ще Ви отнемат за тях е само няколко минути. Ето как се приготвят: Нарязвате малки кубчета кашкавал, някакъв колбас, кубче хляб и половин резенче краставица.

Взимате клечки за зъби и набождате продуктите. Самите клечки после може да набодете в пита кашкавал или друг подходящ продукт, с цел да бъде оригинално и ефектно. Разбира се, може да използвате каквито продукти прецените. Ако имате вино сред напитките, то най-добре е да построите хапките си от сирене и грозде.

Какво да сготвя набързо за гости

Пържена сьомга - това е може би най-лесната рецепта на света. В същото време дьомгата стана доста популярна, така че хем ще спестите от времето си, хем ще бъдете в крак с кулинарните тенденции. Пържената сьомга отнема около 2-3 минути за порция, просто защото тя много лесно достига до термична готовност, а прекалено дългата ѝ обработка определено я прави много суха и неприятна. Вземете парче от рибата, овкусете го със сол, бял пипер, розмарин и зехтин и пържете на загрят тиган за около минута от всяка страна. Така ако очаквате 5 госта, за около 15-20 минути ще приготвите вкусно основно.

Какво да сготвя набързо за гости
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Пълнен хляб - тази рецепта е много ефектна и бърза. Взимате кръгли питки за хляб, желателно е да са с по-твърда коричка, издълбавате повърхността им, така че да се поучи гнездо по средата. Това е най-трудоемкото от тази рецепта. След това намазвате дупката, която сте издълбали с масло, подреждате бекон, така че да се получи като стена, и отгоре слагате кашкавал - толкова, колкото да покрие целия бекон. Най-отгоре наръсвате с градинска чубрица. Печете докато кашкавалът се разтопи и хване коричка. Тази рецепта отнема около 20 минути.

Какво да сготвя набързо за гости

Таратор - всички знаем как се приготвя тази гозба. Разбира се тараторът не може да бъде самостоятелно ястие, но може да се комбинира с други продукти. Едни от тях са печените бутчета.

Преди да започнете приготвянето на таратора, вземете бутчетата, оваляйте ги в смес от червен пипер, сол, бял пипер и зехтин и ги сложете в тава с фолио отгоре, което се премахва след около 20 минути, за да се запече месото.

Какво да сготвя набързо за гости
Снимка: Веселина Константинова

Докато месото е във фурната направете студената супа. Ако не искате да изглеждате твърде стандартни в менюто си, вместо таратор направете сос Дзадзики. Разликата между последните две е, че в сосът краставиците се настъргват на ренде и не се прибавя вода.

Няма как едно гости да мине без десерт. Затова имаме предложение и за сладко след вкусната вечеря. Направете чаша нескафе. Вземете бишкоти или чаени бисквити. В индивидуални чашки наредете бишкотите, които сте потопили в кафето. След това вземете сметана на флакон и направете пласт върху бишкотите.

Какво да сготвя набързо за гости

Отгоре сложете малини или друг плод по избор. Следва друг пласт бишкоти и отново сметана и плодове. Най-отгоре поръсете с малко какао или кафе. Така само за 2-3 минути ще направите ефектен и вкусен десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest