Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите плънки за пълнено пиле

Най-добрите плънки за пълнено пиле

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28321

Пилешкото е едно от основните меса в ежедневието. Причините са няколко - сравнително евтино е, има добър и непретенциозен вкус, лесно се приготвя. Има обаче много рецепти за пиле, които са доста сложни и изискват голям професионализъм и тънкости за направата си.

Пълненото пиле е една от тях. Тук ще Ви дадем няколко примера за плънки за пълнено пиле, които със сигурност няма да Ви разочароват.

Най-класическата плънка е оризът - той може да се комбинира с гъби, бекон, лук и други видове зеленчуци. Важното тук е плънката да бъде почти готова, когато я слагаме в пилето, защото иначе може да остане леко хрупкава, тъй като няма как да се запече и свари изцяло, когато е вътре в месото.

Една по-интересна идея е пилето да се напълни със свинско. Тук е необходимо да бъдете доста добри готвачи, защото двете меса достигат до термична готовност по различен начин. Може да вземете парче свинско месо, да го нарежете на малки кубчета. Сварете го за около 10-15 минути, след което овкусете със сол и бял пипер. Запържете месото и чак тогава го добавете към пилето. Със свинското може да добавите и лук, който също може да се запържи.

Пълнено пиле с кестени - западноевропейска рецепта, която обикновено се приготвя с пуйка. Това обаче не пречи да използвате пилешко. Освен кестени ще са Ви нужни и моркови, праз и малко ориз. Важно е да знаете, че кестените предварително трябва да се сварят и обелят, а празът, морковът и оризът - да се запържат. Това предложение е за тези от Вас, които са по-екстровертни относно вкусовите граници, защото кестените придават сладникъв вкус на цялото ястие.

Пиле може да напълните и с кашкавал и зеленчуци. Тази рецепта е малко по-сложна, защото е необходимо освен плънка да направите и тесто, което да обгърне самото пиле. Това се прави с цел да не се разтопи кашкавалът извън месото. Зеленчуците, които може да се използватe тук, са царевица, броколи, грах, лук. Кашкавалът трябва да се нареже на кубчета и след като всичко се омесва, се пълни пилето. То обаче трябва предварително да бъде запечено.

Подходяща подправка тук е градинската чубрица. След като се напълни пилето, се прави и тестото - само от брашно, сол, вода и малко кисело мляко. Може да се направи решетка от него, която да облече пилето. След това се слага във фурната, докато тестото не получи загар. То може да се намаже с жълтък.

Най-важното нещо за всяко пълнено пиле, независимо от какво е направена плънката е, месото да се затвори. Това става като се зашие с игла и конец. Преди да се сервира, конецът се отстранява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати