Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвя набързо с яйца

Какво да сготвя набързо с яйца

Яйцата са един от най-използваните продукти в кухнята. Най-често използвани са кокошите и пъдпъдъчите яйца, но могат да се използват патешки, гъши, пуешки, както и щраусови. Основно яйцата се консумират след термична обработка, но мога да се приемат и в сурово състояние.

В такъв случай е препоръчително яйцата да са съвсем пресни и закупени от сигурен източник. Консумирането на сурови яйца крие риск от хранителни отравяния или салмонелна инфекция.

Яйцата влизат в състава на много кулинарни изделия. При някои се използва както цяло яйце (разбира се без черупката), само белтък или само жълтък. Могат да бъдат пържени, варени, печени, използват се за основа на много сосове и коктейли, в тестени изделия и кремове.

С яйца могат да се приготвят набързо много ястия. Това е продукт който може да ни спаси при липса на време за приготвяне на бърза закуска, обяд или вечеря.

Отличен старт на деня може да се сложи с едно-две варени яйца. С варени яйца може да си приготвим вкусен сандвич, комбиниран с малко сирене и лист свежа салата, или традиционна яйчена салата, която е толкова засищаща.

За обяд за няколко минути могат да се приготвят яйца на очи. В тиган с малко сгорещена мазнина могат да се чукнат няколко яйца и като започнат да се стягат се прибавя малко сирене или кашкавал. Яйцата се разбъркват и поръсват с нарязан на ситно зелен лук.

Друг лесен вариант за приготвяне на яйца е омлетът. Той търпи и множество вариации-с колбас, със зеленчуци, със сирена.

Да не забравяме и традиционното българско ястие - яйца по панагюрски, което също не отнема много време. С 2-3 яйца могат да се приготвят любимите на всички пържени филйки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати