Как се отглежда спанак?
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как се отглежда спанак?

Как се отглежда спанак?

Спанак

Отглеждането на спанак е популярно в нашата страна отдавна. Това е растение, което за кратък период след посяването на семенцата се появяват и първите листенца в оранжерийните лехи.

Търсенето на тази култура нараства ежедневно, което означава, че няма да ви навреди да разберете как да си отгледате спанак в градината.

Избор на почва

Най-доброто за отглеждане на спанак е плодородната и добре дренирана почва. За предпочитане е културата да се отглежда на пясък, глинен слой или глинеста почва. Важно за качеството на растението е киселинността - оптималната стойност на pH е 6.7-7.0.

Ако го засадите в силно киселинна почва, рискувате да загубите спанака. Тежките почви изискват въвеждането на органични вещества. Варовиковите или карбонатни почви не са достатъчно добри, защото те не разполагат с необходимото ниво на желязо.

В райони без чернозем се поставят минерални торове непосредствено преди сеитбата: 10-13 г калий, 5-6 г фосфор и около 10 г азот. Тази дозировка на добавките се изчислява за квадратен метър.

Засяване на спанак

Най-популярният начин е отглеждането на спанак от семена.

За спанака почвата се приготвя предварително през есенния период. По време на изкопаването на почвата се въвеждат определени торове - калий, фосфор и компост. Една трета от стандартната доза азот може също да бъде инжектирана в почвата. През пролетта, преди засаждането, почвата се култивира за сеитба и се добавя останалата част от дозата азот.

Сеитбата се извършва на няколко етапа, така че можете да получите пресни зелени листа през сезона за по-дълъг период и без прекъсвания. В края на август или дори през първата половина на септември, културата се засява в земята. Това е времето, за да получите зелените стръкчета в ранна пролет.

Ако посеете в началото на есента семената, то ще добиете първите листа преди първите слани.

Преди посяването на семената от спанак те трябва да бъдат подготвени правилно, за да дадат добри резултати. Потапянето им за няколко часа във вода, не е достатъчно, тъй като семената абсорбират слабо влагата. За подготовката използвайте топла вода, около 25 градуса по Целзий. След два дни във водата семената са готови. Те имат първоначалната влага и се засяват в земята.

Има няколко начина за сеитба - на хребети и редици. Първият се използва, ако почвата е тежка, а втората - за всяка друга почва. Семената се засяват на малка дълбочина, около 2-3 см, а между редовете на бъдещата зеленина, разстоянието трябва да около е 25-30 см.

Грижа за спанак

Спанак

На първо място, е необходимо да следите растенията и да се грижите за тях. Те трябва да бъдат чистени от плевели. Провеждайте своевременно напояване на растенията. Не позволявайте почвата да се засушава при горещо време.

Необходимо е и да прореждате спанака, за да получат достатъчно светлина.

Реколтата от спанак може да приберете, когато е във фаза 7-8 листа.

Листата могат да се съхраняват в продължение на почти една седмица. През този период, те трябва да бъдат съхранени и консумирани незабавно.

Ако имате нужда от по-дълго съхранение, можете да ти замразите във фризер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати