Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Хранителна стойност и ползи от метленото семе

Хранителна стойност и ползи от метленото семе

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28320
Сорго

Метленото семе не е много известно у нас, но все повече набира популярност заради полезните и пречистващи организма свойства. Всъщност то произлиза от семейството на Соргото – род тревисти житни растения, които са над 70 вида. Тези видове сорго, които се култивират, се използват за хранителната индустрия и кулинарията. Такъв вид е семето от метла, или по-често срещано като метлено семе.

То съдържа изключително много важни витамини, сред които калций, магнезий, желязо, витамин С и други, а количеството им е доста богато.

Тези семена могат да се използват както за направата на каши и кремове например, така и в народната медицина, защото наличието на толкова полезни вещества в метлените семена означава само едно – те са лек за много болести.

Най-вече чернодробни проблеми могат да се лекуват чрез тези семена. Това е така, защото веществата, които се съдържат в кълновете от семейството на Соргото, спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Има стотици рецепти за лечение на чернодробна цироза и други производни коварни заболявания на бъбреците.

Благодарение на съвремието Метленото семе е много леснодостъпно и може да се намери във всяка аптека, специализиран магазин и дори някои супермаркети. Цената му варира в зависимост от различните доставчици, но средно струва около 3-4 лева. Ако го поръчате по интернет, дори ще Ви излезне по-евтино.

Метлените семена могат да се консумират, като се запекат на фурна или като се направи отвара, подобна на чай, каквото е по-широкото им разпространение. Хубаво е семената да се оставят накиснати, за да покълнат. След това могат да се смесят с вода.

Соргото е култура, която расте най-вече в Африка, Централна Америка, Южна Азия. Въпреки това сдобиването с метлено семе у нас е много лесно, както стана ясно по-горе. От нас остава единствено да се възползваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати