Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е пестил и как се прави?

Какво е пестил и как се прави?

Пестил

Пестилът представлява изсушена каша от варени плодове. Най-често се приготвя от сини сливи. При неговото приготвяне не се употребява захар - той е напълно естествен продукт. Пестил се е приготвял често в миналото, а готовият продукт се продавал много скъпо. Приготвени по този начин, плодовете запазват своите полезни свойства.

Неговата консумация е доста полезна за организма. В България мармаладът е известен още като габровски шоколад.

Приготвянето му изисква много време, но веднъж опитали го, няма да съжалявате.

Пестил се прави, като плодовете /сините сливи/ се варят във вода, докато им се отделят люспите. Също така, ако имат костилки и те трябва да се отделят. След това получената смес се прецежда през марля или цедка. След това се отделят костилките и люспите. Вътрешността на сините сливи, която сме отделили, се пасира. Трябва да се получи еднородна смес.

След това се сипва в дълбока тенджера и се слага на котлон. Целта е да се сгъсти допълнително. Това трябва да стане на слаб огън, като от време на време се разбърква.

Получената гъста плодова каша се разстила върху набрашнен плот или дървена дъска и се оставя да изсъхне. Изсушаването на плодовата каша се прави на слънце и в проветрива помещение.

Изсушаването му отнема няколко дена. Първо се изсушава от едната страна. Когато спре да лепне, се обръща и от другата страна.

Добре изсушеният пестил може да се съхранява на проветриво място дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати