Кулинарни техники при месенето на козунак

Кулинарни техники при месенето на козунак

Замесването на козунаци не е никак трудно, просто трябва да спазвате някои техники. Първо, ако имате възможност, си купете домашни продукти, особено яйцата и млякото. Те са най-важни за вкуса и качеството на вашия козунак.

Оставете брашното, яйцата и захарта от вечерта на стайна температура. Сутринта само затоплете млякото, но да не е горещо, а леко топло. Не прибавяйте много захар, можете да използвате една част захар и подсладител, така козунаците втасват много хубаво и образуват конци. Можете да използвате три вида мазнина (равни количества - масло, олио и свинска мас), както и примерно козунак само с масло или само с олио.

Разбиването на яйцата със захарта е хубаво да се прави с тел до пълното разтопяване на захарта, след което прибавяте млякото, есенциите и настърганата кора от лимон или портокал. Задължително трябва да пресеете брашното поне 3 пъти и започвате да замесвате с голяма лъжица, като мазнината добавяте лъжица по лъжица.

Кулинарни техники при месенето на козунак
Снимка: Ваня Георгиева

Така тестото си усвоява само мазнината и я поема, не се притеснявайте, ако ви се струва като гъста каша на кекс. Постепенно добавяте и брашно и мазнина, намазвате плота с олио, месите и разтягате на дълъг и голям фитил.

Усуквате фитила и вмъквате още от маслото, събирате на топка и с намаслени ръце разпъвате на голяма дебела кора, на която всеки край свивате навътре, получава се като плик. Свивате отново на топка и така тази процедура я повтаряте колкото пъти можете, защото от това зависи дали козунакът ще е на конци.

Тайната, която е най-важна за вкусния ароматен козунак на конци, е в месенето. Докато месите, разпъвате и усуквате тестото, трябва да виждате нишки като конци, ако това се получи докато го правите успехът ви е гарантиран.

Ако плетете козунаците на плитки трябва също да знаете, че и фитилите също се усукват в различни посоки, както се усукват мартеници. Важна техника при плетенето на козунак е, че се плете много рехаво, а не стегнато, козунакът трябва да има място, за да втаса хубаво и като се изпече да остане в същата форма, в която е приготвен.

Кулинарни техники при месенето на козунак

Не слагайте много тесто в малка форма, трябва да има място, за да се изпече качествено. Не допускайте също да превтасате козунаците, трябва да ги наблюдавате. След като са готови ги намажете с разреден жълтък с прясно мляко и обилно поръсете със кристална захар или филирани бадеми.

Когато приготвяте козуначено руло не слагайте течно сладко, а гъсто с цели плодове, или конфитюр. Печенето трябва да става в загрята фурна на 160-170 градуса - зависи от печката.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати