Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Три фалшиви марки сирене и две марки кашкавал спипа БАБХ

Три фалшиви марки сирене и две марки кашкавал спипа БАБХ

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
БАБХ

Проблемът с фалшивите млечни продукти на българските пазари продължава да съществува, а последната проверка на БАБХ е открила 3 марки сирена и 2 марки кашкавал, които не са произведени от мляко.

Взети са общо 169 проби от сирене, кашкавал, масло и кисело мляко на различни производители. Оказало се, че подмяната на млечни мазнини с немлечни е практика за част от производителите.

В лабораторни условия е установено, че при 5 марки – 3 на сирене и 2 на кашкавал, съдържанието на немлечни мазнини е по-високо от описаното на етикета и разрешеното в регламента.

За констатираните несъответствия са предприети мерки за изтегляне от пазара на тези храни и за проектирането им като имитиращи продукти, в чийто състав не се съдържа мляко. На нарушителите са съставени и връчени актове за установяване на административно нарушение.

Проверките на млечните продукти ще продължат и през следващите седмици, като са предвидени и физико-химични анализи за следене на допълнителни показатели.

По инициатива на дирекция Контрол на храните към БАБХ проверката на млечните продукти и нас ще стане редовна.

Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини, съобщават от БАБХ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати