Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Заложете на тези икономични идеи за вечеря за гости

Заложете на тези икономични идеи за вечеря за гости

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
7272k

Съдържание:

Вечеря за гости

Добре дошли скъпи гости - с тези думи всяка домакиня посреща посетителите в дома ѝ. Без значение дали мъж или жена приготвя ястията за гостите, всеки иска да се представи подобаващо и да нагости всички с вкусотии. Възможно ли е обаче да приготвим нещо бързо, лесно, вкусно, а в същото време и икономично от страна на парите и време, вложени в него? Отговорът е Категорично ДА!

Салата

Яйчена салата

За начало да започнем със салатата за гостите. Необходими са ни само една кутийка майонеза, 3 твърдо сварени яйца, 150 г сирене и 1 връзка пресен лук.

Яйцата и сиренето се настъргват, зеленият лук се нарязва на много ситно и всичко се обърква с майонезата. Готово. Салата, приготвена за 10 минути и с не повече от 4 вложени лева.

Основно

Свинско с гарнитура от ориз

Време е и за основното ястие - Свинско месо със малки лукчета (балучка) и ориз със зеленчуци.

Необходими продукти: свинско месо, балучка, черен пипер, бял пипер, зелен пипер и 1 ч.ч. червено вино.

За гарнитурата: 1 ч.ч. ориз, лук, морков, грах, царевица, чушка, черен пипер и пресен магданоз.

Месото се нарязва на парчета с големина 2 см и се овкусява с черния, белият и зелен пипер. Добавя се и малко сол. Месото се оставя за 15 – 20 да поеме аромата на подправките. През това време балучката се почиства от люспите и се оставя цяла. Месото се слага в тава и малките лукчета се разпределят около него. Поливат се с червеното вино и тавата се завива с фолио. Месото се пече 30 минути на 200 градуса, а след това се маха фолиото и се допича без него.

Докато месото е във фурната, се приготвя оризът. Той се измива и сварява в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. В тенджера се слага да загрее зехтин. След като е готов, последователно се добавят, лук, чушка, морков, грах и царевица. Пържат се 2- 3 минути и след това се добавя оризът. Пържат се още 2- 3 минути. След като се махне от котлона, оризът се поръсва с черен пипер и ситно нарязани магданоз и маслинки.

В чиния се аранжират месото с ориза, като свинското се полива и с полученият винен сос.

Палачинки с рикота

За десерт може да се приготвят любимите на всички палачинки с шоколад.

Бързо, лесно и вкусно меню, подходящо както за ежедневна вечеря, така и за гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest