Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Малиджано или как се прави най-вкусната балканска разядка

Малиджано или как се прави най-вкусната балканска разядка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Малиджано

Малиджано, или зелен айвар, е традиционна балканска разядка, която по цвят напомня понякога и на песто. Приготвя основно от пюрирани патладжани, зелени чушки, чесън, слънчогледово масло. Името си получава от италианската дума за патладжан – melanzane.

Характерна е за Македония, но е широко популярна и в други балкански страни като Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, където рецептата за Малиджано търпи известни изменения.

Например на някои места добавят към патладжана и чушки, сирене, ядки. При всички случаи резултатът винаги е превъзходен и крайният продукт е с наистина завладяваш вкус.

Малиджано се поднася винаги с къшей хляб. А когато към него се добавят маслини или сирене, се получават незабравими сандвичи.

Ето и как сами да приготвите най-вкусното домашно малиджано:

Рецепта за Малиджано

Необходими продукти: 2 средни патладжана, 1 кг зелени чушки, 1/2 глава чесън, 70 мл олио, 2 с.л. оцет, сол – на вкус

Начин на приготвяне: Измийте чушките и ги подсушете. Почистете ги от семките. Поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 200 градуса до готовност. Същото направете и с измитите и подсушени патладжани.

След като зеленчуците се поохладят, ги обелете от люспите и ги почистете добре. Поставете ги в кухненски чопър заедно с другите съставки. Пасирайте, докато получите пюре. Поднесете го с хляб и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати