Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Норвежката сьомга се оказа най-токсичната храна в света

Норвежката сьомга се оказа най-токсичната храна в света

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Норвежка сьомга

Всички знаем колко полезна е сьомгата. Цялата истина за норвежката сьомга обаче ще ви смае.

Мастните киселини, които се намират в червената риба, са полезни за кожата, косата и мозъка. Само качествените продукти обаче са в състояние да подобрят здравето. Месото от норвежка сьомга влиза в менюто на хора, които се борят с някои доста сериозни болести като рак например. И ако не е качествено, то може да навреди дори още повече.

За ужас на потребителите се оказва, че норвежката сьомга никога не претендира да е висококачествен и безопасен продукт. Тя не е риба в пълния смисъл на думата, а истински синтез от токсини. До това заключение са стигнали френските журналисти Николa Даниел и Луи де Барбейрак.

сьомга

Двойката журналисти тръгва на пътешествие от Норвегия и Виетнам. Тяхна цел е да разберат какво се случва във фермите, където се отглеждат някои от рибите.

Уловът на риба в Норвегия носи 4 милиарда долара на година и е на второ място след добива на нефт. Това е грандиозен бизнес, което прави неизгодно за производителите да разпространяват истината за това какво съдържа този продукт. Ето защо малцина знаят за голямото количество токсични химикали, които сьомгата съдържа. Френските журналисти са категорични, че с право можем да наречем рибите, които се отглеждат в някои ферми във Виетнам и Норвегия, най-токсичната храна на света.

Норвежка сьомга

За да стимулират растежа на рибата, производителите използват неразрешени ветеринарно-медицински препарати. Малка норвежка ферма може да развъди до 2 милиона риби в даден момент. Толкова много риби, отглеждани в пространство, което не е достатъчно за техния брой и размер, говори за риби, които почти непрекъснато са болни, или са непрекъснат развъдник на болести. В състояние на реална епидемия се наблюдава панкреатична некроза и инфекциозна анемия. В такъв случай, за да спасят колкото се може повече риби от инфекцията, във водата се наливат специални пестициди, което прави месото токсично. За да унищожат обичайните паразити, производителите допълнително използват още отровни пестициди. Това обяснява защо работниците в норвежките ферми са оборудвани и работят с газови маски.

Сьомга

В рамките на изследването си журналистите установяват, че 50% от рибите треска и сьомга са родени с мутация. Те не могат да си затворят устите. С тази генна мутация във фермите живеят до осем поколения риби. Нормално рибата не би трябвало да е с отворена уста. Всеки рибар знае, че такава риба не се яде. В магазина обаче филето от сьомга се продава без главата. Което на практика прави невъзможно да разберем какво слагаме на трапезата си. Като нищо може да се окаже, че ядем норвежка сьомга за здраве, докато тя бавно и сигурно ни убива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest