Има ли връзка между храненето, затлъстяването и болестта на Алцхаймер?

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е по-често срещана сред възрастните хора, но това не е нормална част от застаряването. С увеличаването на възрастта на населението в световен мащаб се очаква скоростта на Алцхаймер да се повиши - от 36 милиона на 115 милиона души до 2050 г.

Окончателната причина за болестта на Алцхаймер все още не е известна. Това, което знаем, е, че мозъкът на страдащия от Алцхаймер развива ненормално натрупване на протеин, което пречи на неврологичните сигнали. Това причинява смърт на мозъчните клетки, което води до прогресивно и необратимо увреждане.

Неотдавнашните изследвания и медиите сочат, че диабетът и затлъстяването допринасят за нарастващото разпространение на болестта на Алцхаймер. Колко силна е тази връзка?

Диабет тип 2

Диабет

Изследванията показват, че рискът от Алцхаймер се увеличава с 1.6 пъти повече при хора с диабет тип 2. Всъщност, болестта на Алцхаймер споделя същите рискови фактори като диабет тип 2 и сърдечни заболявания като затлъстяване и инсулинова резистентност. И като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер се счита сега за хронично заболяване, а не за заболяване на възрастните хора. Големи популационни проучвания показват, че подобренията в контрола на диабета и сърдечносъдовото здраве, съчетани с физическа активност и по-добра диета, намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Но това не означава, че затлъстяването и диабетът причиняват болестта на Алцхаймер. Въпреки че наличието на диабет значително увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер, тези заболявания се появяват независимо.

Клинични доказателства

Изследване от 2005 г. показва, че мозъкът на хората с болестта на Алцхаймер са имали понижено ниво на инсулин. И проучванията на мишки на високомазнинна диета, хранени и с високо съдържание на захар, показват признаци както на болестта на Алцхаймер, така и на инсулиновата резистентност. Многобройни проучвания оттогава показват, че съвместно съществуват и болестта на Алцхаймер и инсулиновата резистентност.

Свиването на мозъка е установено при пациенти с болестта на Алцхаймер. Предполагаемата връзка между болестта на Алцхаймер и инсулиновата резистентност сочи ролята на инсулина при нормална мозъчна функция. Инсулинът регулира метаболизма на глюкозата (ключовото мозъчно гориво), както и много други химични процеси, важни за паметта и когнитивната функция. При диабет тип 2 се предполага, че инсулиновата резистентност в мускулите и черния дроб води до токсични мазнини, наречени керамиди. Керамидите се произвеждат в черния дроб на хора с диабет тип 2 и пътуват до мозъка, причинявайки мозъчна инсулинова резистентност, възпаление и клетъчна смърт. Тези открития доведоха изследователите до изследване на ефектите от инсулиновата терапия. Четири месеца интраназална инсулинова терапия при 104 възрастни с когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер показват подобрена памет и функционална способност.

Диетата - затлъстяването - връзката на Алцхаймер

Полезни мазнини

Епидемиологичните изследвания могат да намерят връзка между нездравословна диета и болестта на Алцхаймер чрез тази теория за резистентност към инсулин. Така че, една лоша диета може да допринесе за когнитивния спад и деменцията.

Диета с високо съдържание на наситени мазнини е свързана с инсулинова резистентност. А диета с висок гликемичен индекс води до висока кръвна захар при хора с непоносимост към глюкоза. Прекаленото потребление на калорични храни води до повишаване на теглото и абдоминалното затлъстяване води до повишени нива на хронично възпаление, което може да повлияе на мозъчната тъкан. Въпреки трудностите, които епидемиологичните проучвания имат при установяването на причинно-следствени връзки, важно е да се отбележат и други фактори в лошата диета. Лошата диета може да доведе до анемия, която може да повлияе на познанието и паметта.

Повишените нива на хомоцистеин от нисък прием на фолиева киселина също предизвикват възпаление.

Доказателство за ползата от Средиземноморската диета

Средиземноморска диета

Неотдавнашен систематичен преглед на 11 проспективни проучвания по света изследва връзката между диетата от средиземноморски тип и когнитивния спад (включително болестта на Алцхаймер). Той показва почти 50% намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Участниците в изследването, които вече са имали болестта на Алцхаймер, са с 73% по-малък риск от смърт на болестта.

Заболяванията, свързани със затлъстяването, се увеличават. А неотдавнашен метаанализ, включващ 1.5 милиона души и 35 изследвания в световен мащаб, показва, че по-голямото придържане към средиземноморската диета е с 13% по-малък риск от смърт от невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Една Средиземноморска диета може да бъде предпазваща от болестта на Алцхаймер поради нейните антиоксидантни и противовъзпалителни компоненти като омега-3 мастни киселини с дълга верига; каротеноиди и флавоноиди, открити в зеленчуци и пресни плодове, както и полифеноли във вино, бобови растения и ядки.

Възможно лечение

Омега-3

Бързото нарастване на болестта на Алцхаймер е като цунами върху психичното здраве и има бърза реакция. Понастоящем съществуват редица обещаващи медицински лечения, включително интраназален инсулинов спрей, който намалява когнитивния спад и подобрява паметта в малък опит на страдащите от Алцхаймер.

Друго лечение включва ваксина, която стимулира имунната система да атакува токсичните амилоидни протеини в мозъка. Другите лечения включват укрепване на имунната система и генетична манипулация, която усилва растежа на нервните фактори, регенерира увредената мозъчна тъкан.

Експерти съобщават, че всички тези медицински лечения са по-склонни да бъдат ефективни в ранните стадии на болестта на Алцхаймер.

Предизвикателството в борбата с тази инвалидизираща болест е ранното откриване или още по-добре - превенцията. Въпреки че много от изпитанията на хранителна добавка са имали непоследователни резултати, съществуват силни доказателства, че диетата и начинът на живот играят основна роля в превенцията или забавянето. Има известна надежда от текущите проучвания за ползите от омега-3 мазнини, флавоноиди като кверцетин, намерени в лука, и много други растителни храни, както и някои кулинарни подправки като например куркумин от куркумата, които имат силни противовъзпалителни свойства. Ако връзката между затлъстяването и болестта на Алцхаймер е доказана, логическият начин за намаляване на риска и за забавяне на началото е чрез цялостен подход към диетата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати